print
Provocări și bucurii în Apartamentul Social ,,Spre Independență” pe timp de pandemie
28.05.2020
444 Accesări

Apartamentul Social este unul dintre proiectele Diaconiei, care are drept scop integrarea socială a adolescentelor rămase fără ocrotire părintească. Anual, aici 6 fete ieșite din sistemul rezidențial sau orfane social, învață o meserie și abilități de viață independentă.

Generația actuală urma să finalizeze cursurile de profesionalizare în această primăvară. Toate cele 6 fete au ales să devină bucătari-cofetari, iar pandemia este o provocare atât pentru profesarea meseriei, dar și pentru regimul de viață din Apartament.

Izolarea înseamnă 24 de ore împreună, dar și o mulțime de activități realizate cu echipa din proiect pentru a îndeplini scopurile propuse.

”Aceste 2 luni au fost complicate, fără lecții la școală, dar cu multe lecții de viață pentru noi. Am avut mai multe discuții cu dna psiholog, care ne-a învățat cum să ne descurcăm cu izolarea la domiciliu. Pandemia a fost o ocazie bună să încercăm diferite rețete culinare noi. În fiecare zi de vineri, am participat, la niște dezbateri online legate de teme care ne preocupă în adolescență.” ne-a relatat Nicoleta, una din beneficiarele actualei generații din Apartament.


”Sfârșitul acestui an de proiect a fost o adevărată provocare pentru noi, generată de pandemia Covid-19. A fost complicat să convingem fetele să stea în izolare și să nu meargă acasă, deoarece unele dintre ele au frați, surori. Din prima săptămână de pandemie am stabilit un plan de activitate. Nelipsite au fost exercițiile fizice făcute dimineața în ogradă, dar și prepararea diferitor bucate, lectura, brodarea și coaserea icoanelor.

Cel mai dificil a fost faptul că fetele nu au putut merge la stagiul de practică, astfel încă nu au obținut certificatul de absolvire și nu au avut ocazia să-și găsească potențiali angajatori. Situația din acest an, ne-a determinat să replanificăm conceptul Apartamentului Social, și să extindem perioada de aflare a fetelor în asistența Diaconiei. Generația actuală va continua să fie asistată încă un an, alături de o nouă generație: vom încuraja fetele să-și găsească un loc de muncă, oferindu-le un loc de trai și acompaniere în cadrul Apartamentului” a povestit Iraida Cazac, coordonator de proiect.

Copyright © 2020 Misiunea Socială "DIACONIA". Toate Drepturile Rezervate.
VISA MASTERCARD TERMENI ȘI CONDIȚII