print
O tânără din Italia va petrece un an în Moldova şi se va implica în proiectele Diaconiei
07.02.2019
1329 Accesări

Clara Zaffino este o tânără de 22 de ani, originară din Calabria, Italia. Face voluntariat de la vârsta de 7 ani, fiind membră a unui grup de scouţi. În primul an de facultate a decis pentru prima dată să plece în Germania ca voluntar, iar în acest an și-a dorit să facă parte din echipa noastră. Mai multe detalii despre experiențele ei de voluntariat, dar și ce a reușit să afle despre țara noastră timp de o săptămână, în acest interviu.  
Ce ştii despre Moldova?

Ştiu puţine lucruri despre Republica Moldova, dar cunosc că este o ţară mică cu oameni frumoşi şi primitori. Am întâlnit foarte mulţi moldoveni care muncesc în Italia şi tineri care fac studii acolo. Am mai fost aici acum 2 ani, însă nu am reuşit să aflu foarte multe despre această ţară, aşa cum am stat doar 2 săptămâni. Am decis să mă reîntorc pentru ca să cunosc mai bine cultura, ţara şi oamenii de aici.

Cea mai interesantă experiență de voluntariat?

În timpul universităţii am avut un schimb de experienţă în Germania. Acolo, am făcut voluntariat la o şcoală primară, unde organizam activități interculturale cu copilași de aproximativ 6 ani. A fost foarte interesat pentru că toți copiii erau interesați de cultura italiană, iar eu mă simțeam mereu așteptată. Această experiență mi-a trezit iubirea faţă de copii.

Ce hobby ai?

Îmi place foarte mult să citesc. Citesc atât în italiană, cât și în engleză. Iar când privesc filme iubesc să croșetez și să tricotez.  

Care sunt cuvintele care le cunoşti în română?

Acum 2 ani am fost în Moldova la o tabără pentru copii și acolo am reținut cuvintele: „gălăgie” și „copii”. Pentru că le auzeam foarte des. Desigur pot să spun „mulţumesc” şi „bună ziua”, dar în scurt timp voi începe cursurile de limbă română şi sper că în curând voi putea vorbi mai multe.

Ce ai reuşit să guşti din bucătăria moldovenească?

Astăzi de exemplu, am încercat pentru prima dată hrişcă şi cvas, dar acum 2 ani am mâncat plăcinte. Totul este foarte gustos, dar diferit de ceea ce mâncam noi.

Cum îţi vezi popasul de un an în Moldova?

Îl văd bogat în experienţe şi fericit. Vreau să cunosc mai multă lume, să vizitez locurile istorice şi frumoase, tradiţiile, obiceiurile de aici, şi desigur vreau să cred că la sfârşit de an voi vorbi liber în limba română. 

Proiectul de schimb intercultural este realizat de Misiunea Socială "Diaconia" în parteneriat cu Caritas Ambrosiana.

 

Copyright © 2020 Misiunea Socială "DIACONIA". Toate Drepturile Rezervate.
VISA MASTERCARD TERMENI ȘI CONDIȚII