print
Incursiune în civilizația indienilor
29.06.2011
1260 Accesări

Există popoare în lume care, prin felul lor de a fi, trezesc admirație și curiozitate. Întrucât vara este timpul călătoriilor, ne-am aventurat într-o expediție pentru a cunoaște civilizația amerindiană. Un trib de indieni transferat pe stadionul satului nostru tocmai pentru a ne realiza intenția, ne-a scutit de anevoiosul drum prin timp și istorie. Cred că vă dați seama:  toate au fost puse la cale de... voluntarii noștri!

Toate aveau să se petreacă pe 24 iunie, o zi fierbinte de vară, care ademenise 24 de cercetași, ce își lasaseră neâmplinit somnul în așteptarea unor descoperi.

Înscenind un cadru din viața și îndeletnicirile  indienilor, voluntarii (mai matinali decât ceilalți) au construit colibe, prezentând  ascuțirea săgeților, prepararea hranei, ocupațiile vraciului, relațiile dintre membrii tribului). Copiii s-au apropiat nerăbdători, încercând să intre în contact cu gazdele. "Fetele Palide" au provocat agitație și mare curiozitate în rândurile "băștinașilor". Convingându-se că au gânduri de pace, atât oaspeții cât și indienii participă la ritualul prieteniei, atingându-și copilărește nasurile.Tribul indian este acum reintregit. Infiltrarea având loc cu succes, urmează  proba "Alege-ți numele!", la care fiecare copil este rebotezat după obiceiul indian:"Tunet Mic", "Cerb Sprinten","Mina Spartă", "Pokahonthas", "Ochi- de- Șoim","Cosițe Negre", etc. Indienii au fost chemați la ritualul de vânătoare. Dansul avea să le inspire curajul, iar invocarea Marelui Spirit - izbânda asupra animalelor și nu în ultimul rând, amuzament. După acest ritual,  Căpetenia "Minte Ascuțită" își împarte luptătorii pe grupuri, care au sarcina să vâneze o oaie, un cerb și un bivol. Ascunzătorile adăposteau aceste animale (câțiva voluntari deghizați) în așteptarea sulițelor ascuțite ale indienilor. În scurt timp acestea sunt descoperite și aduse în tabără în alaiul vânătorilor.

  Animați de aceste peripeții, timpul s-a scurs fulgerator, iar razele fierbinți ale soarelui se topeau de la rezistența noastră. Încheind aici expediția, am revenit în "civilizația modernă" pentru a continua jocurile. Copiii s-au întrecut în construirea cetăților, au încercat              "Electricitatea". Iar in final  a fost readus ritualul indienilor de a incheia pacea  prin jocul "Pipa pacii".

Alte fotografii pe https://diaconia.md/album.php?l=ro&idc=124 

 

 

 

 

Copyright © 2020 Misiunea Socială "DIACONIA". Toate Drepturile Rezervate.
VISA MASTERCARD TERMENI ȘI CONDIȚII