Proiectul „Speranță pentru o nouă viață”
   

Anul lansării: 2013.

Finanțator: Caritas Viena.

Scopul: prevenirea dependenţei de drog (alcool, tutun, etc.), precum și asistarea persoanelor dependente și codependente.

Astfel, proiectul se desfășoară în două direcții: prevenirea consumului de droguri, aceasta realizându-se prin intermediul orelor de informare a tinerilor în instituții de învățământ și intervenția pentru a susține și ajuta persoanele ce se confruntă cu problema dependenței de droguri.

Beneficiari: Persoanele care sunt dependente de droguri (alcool, droguri ilegale, tutun, jocuri de noroc) și persoanele codependente (mamă, tată, soț, soție, frate, soră, etc.) de persoanele dependente. În cazul orelor de informare, beneficiari sunt tinerii, adolescenții din clasa a 8-a până în clasa a 12-a, inclusive, elevii din colegii.

Notă: Dependențăstare patologică datorată obișnuinței de a consuma droguri. 

       Codependență - comportament prin care cineva depăşeşte limitele normale ale grijii pentru alte persoane, în detrimentul grijii şi stimei faţă de propria persoană, afectează mai ales familiile în care unul dintre membri suferă de alcoolism (în cele mai multe cazuri) sau de alte dependenţe, cum ar fi cea de droguri, de jocuri de noroc, etc.  

Servicii oferite:

·         Consilire individuală şi de grup, strict confidenţial;

·         Evaluare psihologică;

·         Sprijin moral şi consiliere spirituală;

·         Informaţii utile şi sfat profesionist;

·         Alternative  - orientare spre instituţii şi persoane specializate.

Proiectul a dezvoltat un mecanism de asistenţă modelul Minnesota şi terapia cognitiv-comportamentală pentru reabilitarea persoanelor dependente, codependente şi de consiliere  a familiilor dependente, astfel, contribuind la îmbunătăţirea situaţiei familiale şi sociale.

Modelul Minnesota reprezintă un program de reabilitare a beneficiarilor proiectului, ce determină trei schimbări majore în comportamentul acestora: acceptarea dependenței sale; schimbarea activă atinsă prin confruntarea problemelor sale; consolidarea schimbărilor precedente, ajutând și alte personae dependente să-și rezolve problema.

Terapia cognitiv-comportamentală prevede schimbarea stereotipurilor persoanelor dependente de jocuri de noroc, pentru care cazinoul reprezintă o sursă de venit și de îmbogățire rapidă.

După reabilitare, beneficiarul se integrează în familie și în societate, merge la serviciu, nu manifestă comportamentul agresiv de altă dată.

Impactul desfășurării proiectului în anul 2014: 2699 de tineri din 17 instituţii de învăţământ au participat la lecţii de informare, iar 37 de persoane au beneficiat de consiliere. Pentru ajutarea lor, au fost realizate 426 de consilieri individuale și14 consilieri de grup.

Impactul activităților proiectului în anul 2015: 2921 de tineri informați din 18 instituții de învățământ au participat la lecții de informare, iar 16 persoane au fost consiliate. Pe parcursul a doi ani de dezvoltare a proiectului, înregistrăm un număr de 94 de persoane dependente și 44 de persoane codependente consiliate, o consiliere în grup și 21 de preoți informați despre efectele dependențelor. 

Pentru a beneficia de serviciile proiectului, ne găsiți la:  tel. 022 46 32 33, e-mail:consiliere@diaconia.md  sau pe adresa: str Criuleni 22,  de luni  până joi,  de la 10:00 la 15:00. 

 

Pentru a depista existența dependenței de droguri la persoanele din jurul Dvs., propuneți-le să completeze TESTUL.

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29;
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 1340719 |  ieri: 900 |  azi: 542 |  Online: 18