Domenii de intervenție

Proiectul "În brațele mamei"-sprijin pentru mamele aflate în pragul disperării
01.10.2013
Anul inaugurării: 2010; Finanțatori: Caritas Viena, Caritas Ambrosiana, Monaco Aide et Presence, Church World Service. Scopul proiectului este asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie. Proiectul presupune cazarea în Centrul maternal  a cuplurilor-mamă copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor etc., în vederea creării unui mecanism de viață autonomă; asistarea în comunitate a cuplurilor
Proiectul "Brațele părintești"
07.10.2013
Anul lansării: 2011; Finanțator: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Scop: susținerea familiilor social-vulnerabile; Descriere: proiectul presupune asistarea la distanță a unor familii social-vulnerabile; lunar acestea beneficiază, după necesitate, de asistență materială (produse alimentare, igienice, rechizite școlare etc), precum și de servicii de asistență juridică, psihologică și sprirituală; Impact: au fost susținute 20 de familii din Chișinău și Orhei.
Apartamentul social „Spre Independență”
07.10.2013
Anul inaugurării: 2007; Finanțatori: Monaco Aide et Presence, Vismara/Caritas Ambrosiana, Caritas Viena; Scop: integrarea socială a orfanilor și orfanilor social; Descriere: anual, câte 6-7 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate, sunt găzduite în cadrul Apartamentului social ”“ stabiliment social din Orhei. Serviciile oferite (asistență socială, psiphologică, spirituală, vocațională etc.) urmăresc creșterea gradului de autonomie personală și socială a tinerelor; Impact: a cincea generație de beneficiare a absolvit în mai 2012, iar în prezent aici se află alte 6 tinere.
Dezvoltăm solidaritatea socială
02.10.2013
Proiectul "Aproape de Aproapele" Anul lansării: 2013 Finanțatori: Caritas Viena (Austria), Caritas Ambrosiana (Italia), Vismara(Italia) Scop: crearea unui mecanism autohton de solidaritate socială prin colectarea bunurilor și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate. În cadrul său activează o cantină socială mobilă și un depozit de bunuri. Beneficiari: bătrâni, persoane fără adăpost, familii social-vulnerabile      
Proiectul „Young Diaconia”
10.10.2013
Proiectul „Young Diaconia” Anul lansării: 2007; Finanțator: Caritas Viena; Scop: creșterea numărului de tineri implicați în programele Diaconiei, prin sprijinirea participării lor în diverse activități de voluntariat, în beneficiul comunității; Descriere: prin acest proiect, se valorifică tânărul ca resursă capabilă de a schimba viața comunității, în acest sens a fost formată rețeaua „Orthonet”, formată de grupuri de tineri din diverse parohii ale Mitropoliei Basarabiei; Impact: au fost active 7 grupuri de voluntari (cca 130 de tineri), care s-au implicat în activități sociale la nivel de
Proiectul „Taberele Solidarității”
10.10.2013
Proiectul „Taberele de vară” Anul lansării: 2005; Parteneri: Caritas Ambrosiana și Bambini in Romania; Scop: promovarea voluntariatului și a activităților de animație în zonele rurale; Descriere: taberele de zi sunt organizate de către o echipă formată de voluntari din Italia și Republica Moldova. Programul fiecărei tabere conține: jocuri, activități de educație non-formală pentru copii și activități sociale (asistarea la domiciliu a bătrânilor, activități ecologice etc.). Fiecare tabără durează 6 zile; Impact: au fost organizate 4 tabere de vară în localitățile: Manta (r-nul Cahul), Răzălăi (r-nul
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog”
10.10.2013
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog” Anul lansării: 2011; Scop: prevenirea traficului și consumului de droguriși alcool; Finanțator: Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova; Descriere: activitățile de bază ale proiectului vizează formarea unei rețele primare de intervenție comunitară și dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului și consumului de droguri/alcool; Impact: 1579 de tineri din 20 de instituții de învățământ au participat la lecții de informare; 20 persoane au beneficiat de consiliere în cele 3 centre specializate din Chișinău, Orhei
Prima   »  Noutăți   »  Știri » Moldova un fel de rezervație pentru copiii orfani”¦
Moldova un fel de rezervație pentru copiii orfani”¦
20.12.2007   2137 Accesări  
   

Trauma copilăriei lor îi marchează pentru o viață întreagă. Dacă ar vorbi toți odată despre durere, atunci Moldova ar deveni unul din cele mai cunoscute state din lume prin tragedia copilului instituționalizat.

Maxim are 21 de ani dintre care 11 i-a petrecut în internat. Acum gândește ca un adevărat bărbat, deși nu-i vine a crede că suferințele acumulate de-a lungul anilor îi vor permite să reziste după ieșirea din internat.

„Când am împlinit vârsta de 7 ani, părinții mei au divorțat. Acest fapt m-a făcut să sufăr foarte mult, și am căzut în criză psihico-morală. De aceea nu am reușit să finisez nici chiar clasa întâi, într-o școală normală. Plus la toate aveam un defect în vorbire. În prima clasă puteam să pronunț doar șase litere. Toate aceste stări de lucruri au făcut-o pe mama să mă dea la internat. Am stat la internat zece ani. Până în clasa a patra mergeam acasă în weekend, iar după o criză nervoasă (cineva mi-a furat cămașa) a trebuit să rămân pentru mult timp acolo, perioadă în care mama plecase sau dispăruse din țară. Educatorii mi-au spus că a fost traficată.

Mama a plecat din țară când eram în clasa a VIII-a (17 ani). Atunci chiar m-am simțit singur pe lumea asta. Internatul, chiar dacă era izolat de lume, m-a făcut să văd cât de dură este viața. De aceea, după absolvirea lui mi-a fost mult mai ușor. În schimb colegii mei au avut mult de suferit. Ei nu reușesc să reziste nici la cele mai mici lovituri pe care le dă viața. Din acest motiv cad pradă extremilor ”“ alcool, droguri, prostituție”, a început povestea sa Maxim, absolvent al unui internat din țară.

Pustiite sunt si sufletele a zeci de mii de copii rămași, pentru un timp sau poate pentru totdeauna, orfani.


"Copiii sunt viitorul omenirii"

Iată o sintagmă întâlnită, probabil, la toate popoarele, în mai toate limbile. Dar pe cât este de des rostită, pe atât de repede e uitată, devenind, adesea, doar un slogan golit de conținut.

„Pentru mine cel mai dificil a fost să-mi găsesc un loc de muncă. Din internat am ieșit un „nimeni” cum obișnuiau să-mi spună profesorii, nu aveam o profesie, nu aveam casă, nu aveam rude, nu aveam nimic. Îmi era frică să nu mă folosească cei care mă vor angaja la un loc de muncă. Nu știam cum să mă apăr să nu fiu traficat, măcar și la mine în țară. Am rezistat la tentația de a face bani mari, mulți. Știam că sunt singur pe lume și chiar dacă mi se întâmplă ceva nu are cine să mă ajute.
De fapt eu trăiesc după un principiu de viață pe care mi l-am format. Nu-ți pierde capul, nu ceda și totul va merge după cum îți dorești. Nu am fost stăpân pe situație imediat după ce am absolvit internatul. Am fost membru al unor găști dubioase. Acum unii dintre ei sunt morți, narcomani, alcoolici, traficați sau condamnați”.

Maxim spune că nu ar schimba nimic din viața lui. Tot ce s-a petrecut cu el i-a servit drept o lecție bună de viață care l-a făcut și mai puternic. Și dacă nu ținea cont de acestea ar fi putut ajunge astăzi un vagabond sau cine știe ce.

Acum Maxim este elev la o școală de meserii. Vrea să devină un mare bucătar. Visează să-și deschidă o rețea de restaurante.
El consideră că de soarta copiilor care ajung orfani se face vinovat în primul rând părinții, parțial societatea, iar mai târziu ei însuși. Și asta dacă nu încearcă să schimbe nimic în viața lor, nu fac față realității...

Viața unui copil orfan este ca o loterie, în mare parte fără câștig...

Victor Lutenco, coordonator programe de Prevenire din cadrul Organizației Internaționale pentru Migrațiune (OIM), susține că cazul lui Maxim este unul reușit cu happy-end, însă majoritatea copiilor care absolvesc instituțiile de tip rezidențial formează un grup de risc aparte ce merită o atenție deosebită.
„Cifrele de care dispune OIM sugerează că 10% din victimele traficului de persoane din Moldova au crescut în instituții rezidențiale, precum ar fi școlile-internat. Absolvenții acestui tip de instituții sunt expuși de 10 ori mai mult la riscul de a deveni victime ale traficului,în comparație cu copiii ce au crescut în mediu familial normal. În Republica Moldova peste 12.000 de copii trăiesc în instituții rezidențiale, fiind plasați din diferite motive,deseori din cauza lipsei sistemelor de securitate socială și a serviciilor specializate”, susține specialistul din cadrul OIM.

Interviul cu Maxim a durat câteva ore bune, timp în care el a ezitat să ofere amănunte despre viața lui de absolvent a internatului, din frica de a nu fi recunoscut. Părea speriat de faptul că vocea lui ar putea face rău altor copii care urmează să părăsească orfelinatele. Dar acest gând i-a dat puteri să vorbească despre realitatea care face durere unor tineri care fac parte din această societate. Celor trei la sută din copiii orfani din țară, care devin independenți intr-o lume ce nu-i accepta.

„Donează azi pentru viitorul lui de mâine!!!”

Acesta este mesajul campaniei lansate de Diaconia la 1 decembrie, campanie de colectare a fondurilor pentru susținerea tinerilor orfani, absolvenți ai internatelor din Republica Moldova. Campania are drept scop sprijinirea tinerilor orfani din categoria despre care am vorbim mai sus, adică cei care ating vârsta când nu mai sunt admiși să trăiască în orfelinate și sunt lipsiți de spațiu locativ oriunde în altă parte, ori nu au .

Diaconia își propune să ajute copiii orfani ca să depășească momentele unei vieți dependente după absolvirea internatelor și să-și formeze deprinderi individuale de viață pentru a face față mai ușor mediului în care ajung. În acest sens, Misiunea, prin intermediul asistenților sociali, va identifica 40 de copii orfani din sistemul rezidențial, care vor beneficia în funcție de fiecare caz în parte de servicii sociale(suportul asistentului social, consiliere psihologică, consultanță juridică).

Fiecare copil va fi tratat individul, în funcție de gravitatea problemei cu care se confruntă. Însă toți acești copii vor beneficia lunar de o bursă în mărime de 400 de lei (cca. 30 de Euro). Doar așa tinerii orfani vor reuși să-și formeze capacități personale care să le ajută să înceapă o viață independentă.
De remarcat faptul că fondurile pe care Diaconia își propune să le colecteze în această campanie urmează a fi folosite pentru a mări șansele de integrare socială a acestor copii și a sensibiliza opinia publică în legătură cu problemele lor.
Acțiunea de colectare a fondurilor pentru sprijinirea copiilor orfani absolvenți de internate se desfășoară în perioada sărbătorilor de Crăciun. Orice fel de donație este extrem de apreciată! Pot fi 5 lei, 10 lei, 50 lei sau 100 de lei. Oricât doriți!

Toți cei care vor să-i ajute pe acești copii pot contribui financiar transferând bani pe contul bancar al Misiunii: M.S. Diaconia,
c/f 40246014
c/d 225110000186757
BC VictoriaBank S.A. filiala N3,
VICBMD2X416
Pentru mai multe detalii ne puteți contacta la numărul de telefon : 75 56 35; 92 28 29.

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29;
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 1213480 |  ieri: 305 |  azi: 205 |  Online: 11