Domenii de intervenție

Proiectul "În brațele mamei"-sprijin pentru mamele aflate în pragul disperării
01.10.2013
Anul inaugurării: 2010; Finanțatori: Caritas Viena, Caritas Ambrosiana, Monaco Aide et Presence, Church World Service. Scopul proiectului este asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie. Proiectul presupune cazarea în Centrul maternal  a cuplurilor-mamă copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor etc., în vederea creării unui mecanism de viață autonomă; asistarea în comunitate a cuplurilor
Proiectul "Brațele părintești"
07.10.2013
Anul lansării: 2011; Finanțator: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Scop: susținerea familiilor social-vulnerabile; Descriere: proiectul presupune asistarea la distanță a unor familii social-vulnerabile; lunar acestea beneficiază, după necesitate, de asistență materială (produse alimentare, igienice, rechizite școlare etc), precum și de servicii de asistență juridică, psihologică și sprirituală; Impact: au fost susținute 20 de familii din Chișinău și Orhei.
Apartamentul social „Spre Independență”
07.10.2013
Anul inaugurării: 2007; Finanțatori: Monaco Aide et Presence, Vismara/Caritas Ambrosiana, Caritas Viena; Scop: integrarea socială a orfanilor și orfanilor social; Descriere: anual, câte 6-7 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate, sunt găzduite în cadrul Apartamentului social ”“ stabiliment social din Orhei. Serviciile oferite (asistență socială, psiphologică, spirituală, vocațională etc.) urmăresc creșterea gradului de autonomie personală și socială a tinerelor; Impact: a cincea generație de beneficiare a absolvit în mai 2012, iar în prezent aici se află alte 6 tinere.
Dezvoltăm solidaritatea socială
02.10.2013
Proiectul "Aproape de Aproapele" Anul lansării: 2013 Finanțatori: Caritas Viena (Austria), Caritas Ambrosiana (Italia), Vismara(Italia) Scop: crearea unui mecanism autohton de solidaritate socială prin colectarea bunurilor și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate. În cadrul său activează o cantină socială mobilă și un depozit de bunuri. Beneficiari: bătrâni, persoane fără adăpost, familii social-vulnerabile      
Proiectul „Young Diaconia”
10.10.2013
Proiectul „Young Diaconia” Anul lansării: 2007; Finanțator: Caritas Viena; Scop: creșterea numărului de tineri implicați în programele Diaconiei, prin sprijinirea participării lor în diverse activități de voluntariat, în beneficiul comunității; Descriere: prin acest proiect, se valorifică tânărul ca resursă capabilă de a schimba viața comunității, în acest sens a fost formată rețeaua „Orthonet”, formată de grupuri de tineri din diverse parohii ale Mitropoliei Basarabiei; Impact: au fost active 7 grupuri de voluntari (cca 130 de tineri), care s-au implicat în activități sociale la nivel de
Proiectul „Taberele Solidarității”
10.10.2013
Proiectul „Taberele de vară” Anul lansării: 2005; Parteneri: Caritas Ambrosiana și Bambini in Romania; Scop: promovarea voluntariatului și a activităților de animație în zonele rurale; Descriere: taberele de zi sunt organizate de către o echipă formată de voluntari din Italia și Republica Moldova. Programul fiecărei tabere conține: jocuri, activități de educație non-formală pentru copii și activități sociale (asistarea la domiciliu a bătrânilor, activități ecologice etc.). Fiecare tabără durează 6 zile; Impact: au fost organizate 4 tabere de vară în localitățile: Manta (r-nul Cahul), Răzălăi (r-nul
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog”
10.10.2013
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog” Anul lansării: 2011; Scop: prevenirea traficului și consumului de droguriși alcool; Finanțator: Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova; Descriere: activitățile de bază ale proiectului vizează formarea unei rețele primare de intervenție comunitară și dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului și consumului de droguri/alcool; Impact: 1579 de tineri din 20 de instituții de învățământ au participat la lecții de informare; 20 persoane au beneficiat de consiliere în cele 3 centre specializate din Chișinău, Orhei
Prima   »  Noutăți   »  Știri » În Republica Moldova în fiecare zi este abandonat câte un copil de vârstă preșcolară
În Republica Moldova în fiecare zi este abandonat câte un copil de vârstă preșcolară
15.11.2007   3447 Accesări  
   

Cel puțin un copil de vârstă preșcolară este abandonat în fiecare zi în Republica Moldova.
Aceste și alte date despre situația copiilor abandonați au fost puse în discuție, astăzi, în cadrul unei conferințe internaționale organizate la Chișinău, de către Misiunea Socială Diaconia și Asociația Amici dei Bambini.

Conferința are drept scop sensibilizarea comunităților locale prin intermediul bisericii vizavi de fenomenul abandonului și adopția copiilor în Republica Moldova.

„Orice familie trebuie să-și aibă locuința sa. Din nefericire în multe familii astăzi tăcerea a luat locul comunicării, apropierii și comuniunii. Pentru aceasta este nevoie de un cadru social și moral benefic, pe care îl poate crea doar societatea”, susține preotul Ioan Antistescu, lector la facultatea de teologie la Universitatea din Iași (România).

Oleg Paraschiv, vicepreședintele Misiunii Sociale Diaconia, organul social al Mitropoliei Basarabiei a declarat în cadrul conferinței că „în fiecare zi ne uităm cu neputință cum tot mai mulți copii rămân orfani social. Sunt diverși factori care contribuie la alimentarea acestei situații: șomajul, tot mai dezvoltat în localitățile rurale, lipsa unor alocații din partea statului care ar stimula situația financiară grea a părinților, alcoolismul și narcomania, violența împotriva copiilor, migrația etc. ”. Potrivit sursei citate, cele enumerate mai sus nu fac decât ca numărul copiilor instituționalizați să crească.

„În acest sens Diaconia a inițiat deja un proiect de ajutorare a copiilor care ies din sistemul rezidențial. Este vorba de un apartament social unde sunt cazate fete orfane care beneficiază de un serviciu social de tip rezidențial provizoriu. Am ales anume acest grup țintă pentru că ele sunt cele mai supuse riscului ed a fi traficate atât moral cât și fizic”, a informat Paraschiv.

În același timp, Nadejda Rusu, manager al Asociației Amici dei Bambini este de părerea că orice copil o dată intrat pe poarta internatului, de regulă rămâne în această instituție până la absolvire. „În această perioadă, nici o structură nu monitorizează situația familiei lor, ce s-a schimbat și dacă acesta poate să revină acasă. În multe din aceste cazuri părinții sunt cei care i-au plasat acolo, considerând că așa le va fi mai bine. Astfel de mentalitate nu-i lasă să înțeleagă că familia este mai presus de orice”, a menționat aceasta.

La conferință au participat profesori universitari teologi din România si Italia, reprezentanți din cadrul Mitropoliei Basarabiei, Mitropoliei Moldovei, biserica baptistă și episcopia romano-catolică, psihologi, asistenți sociali etc.

Potrivit datelor statistice, în ultimii ani 23 de mii de copii au fost lăsați fără îngrijirea ambilor părinți, alți 12 mii de copii se află în instituții rezidențiale. Potrivit unui raport UNICEF, 9 din 10 copii abandonați au ambii părinți în viață, iar majoritatea copiilor plasați în instituții nu-și găsesc niciodată o familie.

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29;
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 1212713 |  ieri: 287 |  azi: 153 |  Online: 9