Domenii de intervenție

Proiectul "În brațele mamei"-sprijin pentru mamele aflate în pragul disperării
01.10.2013
Anul inaugurării: 2010; Finanțatori: Caritas Viena, Caritas Ambrosiana, Monaco Aide et Presence, Church World Service. Scopul proiectului este asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie. Proiectul presupune cazarea în Centrul maternal  a cuplurilor-mamă copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor etc., în vederea creării unui mecanism de viață autonomă; asistarea în comunitate a cuplurilor
Proiectul "Brațele părintești"
07.10.2013
Anul lansării: 2011; Finanțator: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Scop: susținerea familiilor social-vulnerabile; Descriere: proiectul presupune asistarea la distanță a unor familii social-vulnerabile; lunar acestea beneficiază, după necesitate, de asistență materială (produse alimentare, igienice, rechizite școlare etc), precum și de servicii de asistență juridică, psihologică și sprirituală; Impact: au fost susținute 20 de familii din Chișinău și Orhei.
Apartamentul social „Spre Independență”
07.10.2013
Anul inaugurării: 2007; Finanțatori: Monaco Aide et Presence, Vismara/Caritas Ambrosiana, Caritas Viena; Scop: integrarea socială a orfanilor și orfanilor social; Descriere: anual, câte 6-7 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate, sunt găzduite în cadrul Apartamentului social ”“ stabiliment social din Orhei. Serviciile oferite (asistență socială, psiphologică, spirituală, vocațională etc.) urmăresc creșterea gradului de autonomie personală și socială a tinerelor; Impact: a cincea generație de beneficiare a absolvit în mai 2012, iar în prezent aici se află alte 6 tinere.
Dezvoltăm solidaritatea socială
02.10.2013
Proiectul "Aproape de Aproapele" Anul lansării: 2013 Finanțatori: Caritas Viena (Austria), Caritas Ambrosiana (Italia), Vismara(Italia) Scop: crearea unui mecanism autohton de solidaritate socială prin colectarea bunurilor și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate. În cadrul său activează o cantină socială mobilă și un depozit de bunuri. Beneficiari: bătrâni, persoane fără adăpost, familii social-vulnerabile      
Proiectul „Young Diaconia”
10.10.2013
Proiectul „Young Diaconia” Anul lansării: 2007; Finanțator: Caritas Viena; Scop: creșterea numărului de tineri implicați în programele Diaconiei, prin sprijinirea participării lor în diverse activități de voluntariat, în beneficiul comunității; Descriere: prin acest proiect, se valorifică tânărul ca resursă capabilă de a schimba viața comunității, în acest sens a fost formată rețeaua „Orthonet”, formată de grupuri de tineri din diverse parohii ale Mitropoliei Basarabiei; Impact: au fost active 7 grupuri de voluntari (cca 130 de tineri), care s-au implicat în activități sociale la nivel de
Proiectul „Taberele Solidarității”
10.10.2013
Proiectul „Taberele de vară” Anul lansării: 2005; Parteneri: Caritas Ambrosiana și Bambini in Romania; Scop: promovarea voluntariatului și a activităților de animație în zonele rurale; Descriere: taberele de zi sunt organizate de către o echipă formată de voluntari din Italia și Republica Moldova. Programul fiecărei tabere conține: jocuri, activități de educație non-formală pentru copii și activități sociale (asistarea la domiciliu a bătrânilor, activități ecologice etc.). Fiecare tabără durează 6 zile; Impact: au fost organizate 4 tabere de vară în localitățile: Manta (r-nul Cahul), Răzălăi (r-nul
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog”
10.10.2013
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog” Anul lansării: 2011; Scop: prevenirea traficului și consumului de droguriși alcool; Finanțator: Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova; Descriere: activitățile de bază ale proiectului vizează formarea unei rețele primare de intervenție comunitară și dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului și consumului de droguri/alcool; Impact: 1579 de tineri din 20 de instituții de învățământ au participat la lecții de informare; 20 persoane au beneficiat de consiliere în cele 3 centre specializate din Chișinău, Orhei
Prima   »  Noutăți   »  Știri » Copii de la Centrul social „Manfredi” și-au invitat părinții la spectacol
Copii de la Centrul social „Manfredi” și-au invitat părinții la spectacol
19.05.2007   2219 Accesări  
   
Săptămâna curentă, la Centrul social „Menfredi” de la Cahul, unul din proiectele Misiunii Sociale „Diaconia” a avut loc un concert de zile mari. Evenimentul a fost organizat pentru părinții copiilor din familii vulnerabile care frecventează Centrul, dar și pentru o parte din edilii orașului. Este adevărat că nu toți cei invitați au fost receptivi, în schimb acest lucru nu i-a descurajat pe micuți.
Spectacolul cu titlul sugestiv „O zi petrecută în familie”, a fost realizat de cei cinci voluntari de la Centru, care au încercat oarecum să creeze copiilor o adevărată atmosferă de familie, deși rolul părintelui îl deținea bunica, iar cel al copiilor l-au jucat chiar micuții de acolo. Ideea unui astfel de eveniment a stârnit interesul copiilor care și-au propus fără ezitare să-l aplice în practică.
Nu știu dacă ideea spectacolului are oarecum legătură cu soarta lui Nicolae Colesnic, un băiat de 13 ani, care frecventează de ceva timp Centrul social și care este educat doar de bunica sa, dar prezentarea le-a reușit copiilor de minune. Ei au știut să se bucure de acele clipe frumoase la care au muncit timp de câteva săptămâni.
Deși, zilnic centrul „Manfredi” este frecventat de peste 20 de copii din familii sărace, acțiunea a fost pregătită doar de câțiva dintre ei care se consideră frații mai mari ai micuților de la Centru. Nicolae chiar este cel mai mare băiat de acolo, și este și cel mai activ. El a fost cel care a deschis și a închis spectacolul. Iar sărbătoarea a fost animată cu succes de acest mic actor. Educatoarea Rodica Ciobanu, a spus că Nicolae este un copil foarte talentat și creativ, dar este și foarte sensibil și chiar dezechilibrat psihologic. „Se implică în toate activitățile de la școală, iar aici la centru învață copii să danseze. Poate aceasta este o modalitate de a face timpul să fugă pe lângă el neobservat astfel încât să nu simtă lipsa părinților ( mama lui a decedat acum mult timp în urmă, iar tatăl este plecat la muncă peste hotare, acolo unde și-a făcut o altă familie)”. Domnișoara Rodica povestește că programul zilnic al acestui băiețel de numai 13 ani este foarte complex, el muncește foarte mult și pune mult suflet în tot ceea ce face.
Centrul social „Manfredi” oferă de fapt, un program complex de activități pentru toți copii care-și pierd vremea pe străzi și sunt lipsiți de grija părinților, asemenea Mihaelei Cârjău, în vârstă de numai șase anișori. După cum povestește Aliona Răileanuu, coordonatorul local al proiectului fetița a început să frecventeze Centrul la indicația unei vecine care nu a mai suportat să vadă cum Mihaela hoinărește pe străzile orașului flămândă și murdară. Ea crește în familia unor oameni care nu pot să-și revină din beție, și care nicidecum nu reușesc să se ocupe de educația micuței. „În una din zile, cum obișnuim să facem noi cei de la Centru, am organizat o oră de desen pentru copii. Toți au avut libertatea de a desena tot ce-și doresc. Majoritatea au improvizat o zi de vacanță la mare, în pădure sau au desenat copaci, numai Mihaela a schițat pe foaia ei de desen o mulțime de figuri geometrice dispuse haotic”, povestește Aliona. Acest moment le-a motivat oarecum pe educatoarele de la Centru să-i acorde și mai multă atenție micuței, care evident trăiește un șoc psihologic lăuntric.
„Decăderea morală și spirituală care domnește în sufletele acestor copii din cauza mediului în care cresc este limitată o dată cu intrarea lor în Centrul Manfredi care activează numai datorită generozității celor de la Asociația Monaco Aide et Presence. Aici fiecare copil primește o educație adecvată indiferent de apartenența sa socială. Aceasta este una din responsabilitățile primordiale ale angajaților de la Centru. Oferind resurse și oportunități copiilor săraci, apare speranța că viața lor va fi schimbată. ”, susține plin de entuziasm părintele Iulian Budescu, care de curând patronează spiritual Centrul. Potrivit lui, acest eveniment este o mare realizare a copiilor pentru că ei au muncit și s-au implicat cu multă dăruință în toată activitatea, ei ne-au dat de înțeles nouă celor mai mari cât de importantă este familia în viața fiecăruia dintre ei.
Toți cei prezenți la sărbătoarea copiilor, și viceprimarul orașului Cahul , și reprezentanții direcției educație și tineret din raion, atât și cei de la asistență socială, mai puțin părinții copiilor, au avut de spus un cuvânt de susținere și apreciere pentru activitatea copiilor de la Manfredi.
Puțini sunt cei care-și amintesc de grijile copiilor care cresc și se educă fără grija părinților care sunt ocupați cu alte treburi. Mai des, de copii noștri își amintesc cei străini care și susțin orice inițiativă de finanțare. Dar totuși, sunt copii noștri de care trebuie să ne pese mai mult”¦.și atunci măcar din teama că viitorul nostru este prezentul acestor copii lăsați în grija nimănui, trebuie să le facem copilăria mai frumoasă.
Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29;
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 1225722 |  ieri: 334 |  azi: 184 |  Online: 12