Domenii de intervenție

Proiectul „Young Diaconia”
10.10.2013
Proiectul „Young Diaconia” Anul lansării: 2007; Finanțator: Caritas Viena; Scop: creșterea numărului de tineri implicați în programele Diaconiei, prin sprijinirea participării lor în diverse activități de voluntariat, în beneficiul comunității; Descriere: prin acest proiect, se valorifică tânărul ca resursă capabilă de a schimba viața comunității, în acest sens a fost formată rețeaua „Orthonet”, formată de grupuri de tineri din diverse parohii ale Mitropoliei Basarabiei; Impact: au fost active 7 grupuri de voluntari (cca 130 de tineri), care s-au implicat în activități sociale la nivel de
Proiectul „Taberele Solidarității”
10.10.2013
Proiectul „Taberele de vară” Anul lansării: 2005; Parteneri: Caritas Ambrosiana și Bambini in Romania; Scop: promovarea voluntariatului și a activităților de animație în zonele rurale; Descriere: taberele de zi sunt organizate de către o echipă formată de voluntari din Italia și Republica Moldova. Programul fiecărei tabere conține: jocuri, activități de educație non-formală pentru copii și activități sociale (asistarea la domiciliu a bătrânilor, activități ecologice etc.). Fiecare tabără durează 6 zile; Impact: au fost organizate 4 tabere de vară în localitățile: Manta (r-nul Cahul), Răzălăi (r-nul
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog”
10.10.2013
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog” Anul lansării: 2011; Scop: prevenirea traficului și consumului de droguriși alcool; Finanțator: Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova; Descriere: activitățile de bază ale proiectului vizează formarea unei rețele primare de intervenție comunitară și dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului și consumului de droguri/alcool; Impact: 1579 de tineri din 20 de instituții de învățământ au participat la lecții de informare; 20 persoane au beneficiat de consiliere în cele 3 centre specializate din Chișinău, Orhei
Proiectul "Brațele părintești"
07.10.2013
Anul lansării: 2011; Finanțator: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Scop: susținerea familiilor social-vulnerabile; Descriere: proiectul presupune asistarea la distanță a unor familii social-vulnerabile; lunar acestea beneficiază, după necesitate, de asistență materială (produse alimentare, igienice, rechizite școlare etc), precum și de servicii de asistență juridică, psihologică și sprirituală; Impact: au fost susținute 20 de familii din Chișinău și Orhei.
Apartamentul social „Spre Independență”
07.10.2013
Anul inaugurării: 2007; Finanțatori: Monaco Aide et Presence, Vismara/Caritas Ambrosiana, Caritas Viena; Scop: integrarea socială a orfanilor și orfanilor social; Descriere: anual, câte 6-7 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate, sunt găzduite în cadrul Apartamentului social ”“ stabiliment social din Orhei. Serviciile oferite (asistență socială, psiphologică, spirituală, vocațională etc.) urmăresc creșterea gradului de autonomie personală și socială a tinerelor; Impact: a cincea generație de beneficiare a absolvit în mai 2012, iar în prezent aici se află alte 6 tinere.
Dezvoltăm solidaritatea socială
02.10.2013
Proiectul "Aproape de Aproapele" Anul lansării: 2013 Finanțatori: Caritas Viena (Austria), Caritas Ambrosiana (Italia), Vismara(Italia) Scop: crearea unui mecanism autohton de solidaritate socială prin colectarea bunurilor și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate. În cadrul său activează o cantină socială mobilă și un depozit de bunuri. Beneficiari: bătrâni, persoane fără adăpost, familii social-vulnerabile      
Proiectul "În brațele mamei"-sprijin pentru mamele aflate în pragul disperării
01.10.2013
Anul inaugurării: 2010; Finanțatori: Caritas Viena, Caritas Ambrosiana, Monaco Aide et Presence, Church World Service. Scopul proiectului este asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie. Proiectul presupune cazarea în Centrul maternal  a cuplurilor-mamă copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor etc., în vederea creării unui mecanism de viață autonomă; asistarea în comunitate a cuplurilor
Prima   »  Noutăți   »  Știri » Provocări și bucurii în Apartamentul Social ,,Spre Independență” pe timp de pandemie
Provocări și bucurii în Apartamentul Social ,,Spre Independență” pe timp de pandemie
28.05.2020   596 Accesări  
   

Apartamentul Social este unul dintre proiectele Diaconiei, care are drept scop integrarea socială a adolescentelor rămase fără ocrotire părintească. Anual, aici 6 fete ieșite din sistemul rezidențial sau orfane social, învață o meserie și abilități de viață independentă.

Generația actuală urma să finalizeze cursurile de profesionalizare în această primăvară. Toate cele 6 fete au ales să devină bucătari-cofetari, iar pandemia este o provocare atât pentru profesarea meseriei, dar și pentru regimul de viață din Apartament.

Izolarea înseamnă 24 de ore împreună, dar și o mulțime de activități realizate cu echipa din proiect pentru a îndeplini scopurile propuse.

”Aceste 2 luni au fost complicate, fără lecții la școală, dar cu multe lecții de viață pentru noi. Am avut mai multe discuții cu dna psiholog, care ne-a învățat cum să ne descurcăm cu izolarea la domiciliu. Pandemia a fost o ocazie bună să încercăm diferite rețete culinare noi. În fiecare zi de vineri, am participat, la niște dezbateri online legate de teme care ne preocupă în adolescență.” ne-a relatat Nicoleta, una din beneficiarele actualei generații din Apartament.


”Sfârșitul acestui an de proiect a fost o adevărată provocare pentru noi, generată de pandemia Covid-19. A fost complicat să convingem fetele să stea în izolare și să nu meargă acasă, deoarece unele dintre ele au frați, surori. Din prima săptămână de pandemie am stabilit un plan de activitate. Nelipsite au fost exercițiile fizice făcute dimineața în ogradă, dar și prepararea diferitor bucate, lectura, brodarea și coaserea icoanelor.

Cel mai dificil a fost faptul că fetele nu au putut merge la stagiul de practică, astfel încă nu au obținut certificatul de absolvire și nu au avut ocazia să-și găsească potențiali angajatori. Situația din acest an, ne-a determinat să replanificăm conceptul Apartamentului Social, și să extindem perioada de aflare a fetelor în asistența Diaconiei. Generația actuală va continua să fie asistată încă un an, alături de o nouă generație: vom încuraja fetele să-și găsească un loc de muncă, oferindu-le un loc de trai și acompaniere în cadrul Apartamentului” a povestit Iraida Cazac, coordonator de proiect.

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29;
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 1338102 |  ieri: 849 |  azi: 626 |  Online: 14