Domenii de intervenție

Proiectul „Young Diaconia”
10.10.2013
Proiectul „Young Diaconia” Anul lansării: 2007; Finanțator: Caritas Viena; Scop: creșterea numărului de tineri implicați în programele Diaconiei, prin sprijinirea participării lor în diverse activități de voluntariat, în beneficiul comunității; Descriere: prin acest proiect, se valorifică tânărul ca resursă capabilă de a schimba viața comunității, în acest sens a fost formată rețeaua „Orthonet”, formată de grupuri de tineri din diverse parohii ale Mitropoliei Basarabiei; Impact: au fost active 7 grupuri de voluntari (cca 130 de tineri), care s-au implicat în activități sociale la nivel de
Proiectul „Taberele Solidarității”
10.10.2013
Proiectul „Taberele de vară” Anul lansării: 2005; Parteneri: Caritas Ambrosiana și Bambini in Romania; Scop: promovarea voluntariatului și a activităților de animație în zonele rurale; Descriere: taberele de zi sunt organizate de către o echipă formată de voluntari din Italia și Republica Moldova. Programul fiecărei tabere conține: jocuri, activități de educație non-formală pentru copii și activități sociale (asistarea la domiciliu a bătrânilor, activități ecologice etc.). Fiecare tabără durează 6 zile; Impact: au fost organizate 4 tabere de vară în localitățile: Manta (r-nul Cahul), Răzălăi (r-nul
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog”
10.10.2013
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog” Anul lansării: 2011; Scop: prevenirea traficului și consumului de droguriși alcool; Finanțator: Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova; Descriere: activitățile de bază ale proiectului vizează formarea unei rețele primare de intervenție comunitară și dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului și consumului de droguri/alcool; Impact: 1579 de tineri din 20 de instituții de învățământ au participat la lecții de informare; 20 persoane au beneficiat de consiliere în cele 3 centre specializate din Chișinău, Orhei
Proiectul "Brațele părintești"
07.10.2013
Anul lansării: 2011; Finanțator: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Scop: susținerea familiilor social-vulnerabile; Descriere: proiectul presupune asistarea la distanță a unor familii social-vulnerabile; lunar acestea beneficiază, după necesitate, de asistență materială (produse alimentare, igienice, rechizite școlare etc), precum și de servicii de asistență juridică, psihologică și sprirituală; Impact: au fost susținute 20 de familii din Chișinău și Orhei.
Apartamentul social „Spre Independență”
07.10.2013
Anul inaugurării: 2007; Finanțatori: Monaco Aide et Presence, Vismara/Caritas Ambrosiana, Caritas Viena; Scop: integrarea socială a orfanilor și orfanilor social; Descriere: anual, câte 6-7 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate, sunt găzduite în cadrul Apartamentului social ”“ stabiliment social din Orhei. Serviciile oferite (asistență socială, psiphologică, spirituală, vocațională etc.) urmăresc creșterea gradului de autonomie personală și socială a tinerelor; Impact: a cincea generație de beneficiare a absolvit în mai 2012, iar în prezent aici se află alte 6 tinere.
Dezvoltăm solidaritatea socială
02.10.2013
Proiectul "Aproape de Aproapele" Anul lansării: 2013 Finanțatori: Caritas Viena (Austria), Caritas Ambrosiana (Italia), Vismara(Italia) Scop: crearea unui mecanism autohton de solidaritate socială prin colectarea bunurilor și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate. În cadrul său activează o cantină socială mobilă și un depozit de bunuri. Beneficiari: bătrâni, persoane fără adăpost, familii social-vulnerabile      
Proiectul "În brațele mamei"-sprijin pentru mamele aflate în pragul disperării
01.10.2013
Anul inaugurării: 2010; Finanțatori: Caritas Viena, Caritas Ambrosiana, Monaco Aide et Presence, Church World Service. Scopul proiectului este asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie. Proiectul presupune cazarea în Centrul maternal  a cuplurilor-mamă copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor etc., în vederea creării unui mecanism de viață autonomă; asistarea în comunitate a cuplurilor
Prima   »  Noutăți   »  Știri » La 17 ani, Ala a fost nevoită să schimbe școala medie pe cea a maternității. Ce greutăți a întâmpinat
La 17 ani, Ala a fost nevoită să schimbe școala medie pe cea a maternității. Ce greutăți a întâmpinat
11.12.2019   591 Accesări  
   

Moldova intră în top 5 țări europene cu cea mai înaltă rată a sarcinilor în adolescență. În fiecare an, aproximativ 3 mii de tinere din Moldova, cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani, devin mame. Ala e una dintre ele și, spre bucuria ei, problemele cu care a venit această perioadă în viața ei nu au rămas doar ale sale.
În spatele fiecărui astfel de caz este o istorie pe care majoritatea acestor fete nu doresc s-o povestească, fiindu-le frică pentru că societatea le judecă.
La vârsta de 17 ani, Ala a fost nevoită să schimbe școala medie pe cea a maternității – în loc de studii, obligațiunea sa a devenit grija față de copil.


Ala a rămas însărcinată de la băiatul pe care îl iubește și cu care are o relație. Partenerul ei era cu doi ani mai mare. Tocmai absolvise nouă clase atunci când a aflat că este însărcinată.„Dormeam foarte mult, nu aveam poftă de mâncare și tatăl meu vitreg a înțeles repede care e cauza. De la început am negat pentru că nu știam nici eu că sunt însărcinată, mai târziu am aflat, dar îmi era frică să spun. Când au aflat părinții mi-au spus să fac avort, dar tatăl copilului a spus că el vrea acest copil și îl voi naște.”
La scurt timp, tatăl copilului a fost nevoit să plece la armată, iar ea a rămas singură la casa părinților ei. Din cauza condițiilor rele de trai, cu ajutorul asistenților sociali, Ala și bebelușul ei s-au mutat în Centrul Maternal „În brațele mamei” al Diaconiei.

Spune cu tristețe că a fost nevoită să renunțe la visul ei dintotdeauna – cel de a deveni frizer. „Eu nu am învățat cel mai bine din clasă, dar aveam note de 7-8. Îmi doream să învăț într-o școală profesională și să fac femeile frumoase. Nu știu de ce vreau așa de mult, e un vis din copilărie”, ne mărturisește Ala.
Acum ea și fetița ei îl așteaptă pe tatăl copilașului ca să le i-a acasă. Istoria Alei este asemănătoare cu a multor tinere care ajung la Centrul Maternal. Misiunea Socială Diaconia a lansat și în acest an campania de Crăciun „În brațele mamei”, cu scopul de a le ajuta pe aceste femei și pe copiii lor.

Lista celor necesare pentru mămicile de la Centrul Maternal:

  • ustensile de bucătărie,
  • biberoane pentru copilași,
  • tehnică de bucătărie,
  • umbrele pentru mame,
  • storcătoare pentru sâni etc.

Pentru detalii puteți apela la numărul de telefon: 069 474 814 – Anna Ceban

Toţi cei care au posibilitatea să facă o donaţie, din orice colţ al lumii, pot utiliza platforma edonaţii, iar produsele de igienă și alte tipuri de donație pot fi aduse direct la sediul Centrului Maternal, str.Criuleni 22, Poșta Veche.
În această campanie, Diaconia invită echipele să își organizeze propriul scenariu de fapte bune. Fiecare poate veni cu propriul aport de imaginaţie în a face bine.

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29;
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 1338088 |  ieri: 849 |  azi: 612 |  Online: 33