Domenii de intervenție

Proiectul "În brațele mamei"-sprijin pentru mamele aflate în pragul disperării
01.10.2013
Anul inaugurării: 2010; Finanțatori: Caritas Viena, Caritas Ambrosiana, Monaco Aide et Presence, Church World Service. Scopul proiectului este asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie. Proiectul presupune cazarea în Centrul maternal  a cuplurilor-mamă copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor etc., în vederea creării unui mecanism de viață autonomă; asistarea în comunitate a cuplurilor
Proiectul "Brațele părintești"
07.10.2013
Anul lansării: 2011; Finanțator: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Scop: susținerea familiilor social-vulnerabile; Descriere: proiectul presupune asistarea la distanță a unor familii social-vulnerabile; lunar acestea beneficiază, după necesitate, de asistență materială (produse alimentare, igienice, rechizite școlare etc), precum și de servicii de asistență juridică, psihologică și sprirituală; Impact: au fost susținute 20 de familii din Chișinău și Orhei.
Apartamentul social „Spre Independență”
07.10.2013
Anul inaugurării: 2007; Finanțatori: Monaco Aide et Presence, Vismara/Caritas Ambrosiana, Caritas Viena; Scop: integrarea socială a orfanilor și orfanilor social; Descriere: anual, câte 6-7 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate, sunt găzduite în cadrul Apartamentului social ”“ stabiliment social din Orhei. Serviciile oferite (asistență socială, psiphologică, spirituală, vocațională etc.) urmăresc creșterea gradului de autonomie personală și socială a tinerelor; Impact: a cincea generație de beneficiare a absolvit în mai 2012, iar în prezent aici se află alte 6 tinere.
Dezvoltăm solidaritatea socială
02.10.2013
Proiectul "Aproape de Aproapele" Anul lansării: 2013 Finanțatori: Caritas Viena (Austria), Caritas Ambrosiana (Italia), Vismara(Italia) Scop: crearea unui mecanism autohton de solidaritate socială prin colectarea bunurilor și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate. În cadrul său activează o cantină socială mobilă și un depozit de bunuri. Beneficiari: bătrâni, persoane fără adăpost, familii social-vulnerabile      
Proiectul „Young Diaconia”
10.10.2013
Proiectul „Young Diaconia” Anul lansării: 2007; Finanțator: Caritas Viena; Scop: creșterea numărului de tineri implicați în programele Diaconiei, prin sprijinirea participării lor în diverse activități de voluntariat, în beneficiul comunității; Descriere: prin acest proiect, se valorifică tânărul ca resursă capabilă de a schimba viața comunității, în acest sens a fost formată rețeaua „Orthonet”, formată de grupuri de tineri din diverse parohii ale Mitropoliei Basarabiei; Impact: au fost active 7 grupuri de voluntari (cca 130 de tineri), care s-au implicat în activități sociale la nivel de
Proiectul „Taberele Solidarității”
10.10.2013
Proiectul „Taberele de vară” Anul lansării: 2005; Parteneri: Caritas Ambrosiana și Bambini in Romania; Scop: promovarea voluntariatului și a activităților de animație în zonele rurale; Descriere: taberele de zi sunt organizate de către o echipă formată de voluntari din Italia și Republica Moldova. Programul fiecărei tabere conține: jocuri, activități de educație non-formală pentru copii și activități sociale (asistarea la domiciliu a bătrânilor, activități ecologice etc.). Fiecare tabără durează 6 zile; Impact: au fost organizate 4 tabere de vară în localitățile: Manta (r-nul Cahul), Răzălăi (r-nul
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog”
10.10.2013
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog” Anul lansării: 2011; Scop: prevenirea traficului și consumului de droguriși alcool; Finanțator: Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova; Descriere: activitățile de bază ale proiectului vizează formarea unei rețele primare de intervenție comunitară și dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului și consumului de droguri/alcool; Impact: 1579 de tineri din 20 de instituții de învățământ au participat la lecții de informare; 20 persoane au beneficiat de consiliere în cele 3 centre specializate din Chișinău, Orhei
Prima   »  Noutăți   »  Știri » Echipa Diaconiei într-o vizită de bune practici in Arhiepiscopia Iașilor
Echipa Diaconiei într-o vizită de bune practici in Arhiepiscopia Iașilor
28.03.2019   339 Accesări  
   

În perioada 07-09 martie a.c. echipa MS Diaconia  a Mitropoliei Basarabiei a efectuat o vizită în mun. Iași cu scopul de a  continua procesul de formare spirituală a echipei și de a consolida relațiile parteneriare cu Departamentul Misiune pentru Tineret din Arhiepiscopia Iașilor.

Preotul Ioan Cosoi, coordonatorul Centrului de resurse „Călăuza solidarității” din cadrul Diaconiei:

“Cu binecuvântarea IPS Teofan și al IPS Petru, împreună cu toată echipa MS Diaconia , care este instrumentul social al Mitropoliei Basarabiei am avut ocazia să vizităm orașul Iași. O vizită productivă care a avut drept scop coeziunea de echipă, lucrul asupra declarației de Misiune,Viziune și Valori ale Diaconiei, dar și schimbul de bune practici cu colegii noștri din Arhiepiscopia Iași.

Am avut parte de o primire călduroasă la Departamentul de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iași, unde am discutat cu Gabriela Pipirig şi Preotul Ioan Puiu, care ne-au vorbit despre experiența de lucru cu tinerii, proiectele pentru anul curent pe care le dezvoltă și importanța acestora. Colegii nostri de la Departamentul voluntari s-au lasat cointeresați de participarea la unele evenimente și schimbul de voluntari pentru formari.

De asemenea, am vizitat parohia Talpalari, unde  am avut o frumoasă convorbire duhovnicească cu preotul paroh Constantin Sturzu şi preotul Vlad Nedelcu. Aici am aflat despre nenumăratele activități pe care le realizează parohia ca model de comunitate trăitoare și ca intervenție în susținerea aproapelui aflat în dificultate și dezvoltarea spiritului creștin.

Prin ghidarea părintelui Dorneanu Nicolae care a facilitat toată vizita noastră, am avut ocazia să vizităm muzeul mitropolitan, acolo unde am realizat o formare asupara Declarației de misiune a Diaconiei și unde am avut ocazia să vedem tezaurul spiritualității ortodoxe românești. Amintil aici că închinarea la moaștele Sfintei Cuvioase Maicii Parascheva și a Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv a fost prilej cinstirea sfintilor și de rugă pentru unitatea românilor basarabeni cu întreg neamul romînesc.

Ultima zi petrecută în Iași am vizitat Mănăstirea Bucium și am avut o discuție cu părintele Arhimandrit Nicodim Petre. O întâlnire de suflet, unde am discutat despre problemele cu care ne confruntăm în societate contemporană din perspectivă duhovnicească asupra acestor provocări.  

Suntem recunoscători și mulțumim Înaltpreasfinţitului Teofan Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei și tuturor pentru primirea călduroasă și pentru împărtășirea de experiențe!”

 

 

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29;
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 1212722 |  ieri: 287 |  azi: 160 |  Online: 7