Domenii de intervenție

Proiectul "În brațele mamei"-sprijin pentru mamele aflate în pragul disperării
01.10.2013
Anul inaugurării: 2010; Finanțatori: Caritas Viena, Caritas Ambrosiana, Monaco Aide et Presence, Church World Service. Scopul proiectului este asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie. Proiectul presupune cazarea în Centrul maternal  a cuplurilor-mamă copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor etc., în vederea creării unui mecanism de viață autonomă; asistarea în comunitate a cuplurilor
Proiectul "Brațele părintești"
07.10.2013
Anul lansării: 2011; Finanțator: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Scop: susținerea familiilor social-vulnerabile; Descriere: proiectul presupune asistarea la distanță a unor familii social-vulnerabile; lunar acestea beneficiază, după necesitate, de asistență materială (produse alimentare, igienice, rechizite școlare etc), precum și de servicii de asistență juridică, psihologică și sprirituală; Impact: au fost susținute 20 de familii din Chișinău și Orhei.
Apartamentul social „Spre Independență”
07.10.2013
Anul inaugurării: 2007; Finanțatori: Monaco Aide et Presence, Vismara/Caritas Ambrosiana, Caritas Viena; Scop: integrarea socială a orfanilor și orfanilor social; Descriere: anual, câte 6-7 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate, sunt găzduite în cadrul Apartamentului social ”“ stabiliment social din Orhei. Serviciile oferite (asistență socială, psiphologică, spirituală, vocațională etc.) urmăresc creșterea gradului de autonomie personală și socială a tinerelor; Impact: a cincea generație de beneficiare a absolvit în mai 2012, iar în prezent aici se află alte 6 tinere.
Dezvoltăm solidaritatea socială
02.10.2013
Proiectul "Aproape de Aproapele" Anul lansării: 2013 Finanțatori: Caritas Viena (Austria), Caritas Ambrosiana (Italia), Vismara(Italia) Scop: crearea unui mecanism autohton de solidaritate socială prin colectarea bunurilor și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate. În cadrul său activează o cantină socială mobilă și un depozit de bunuri. Beneficiari: bătrâni, persoane fără adăpost, familii social-vulnerabile      
Proiectul „Young Diaconia”
10.10.2013
Proiectul „Young Diaconia” Anul lansării: 2007; Finanțator: Caritas Viena; Scop: creșterea numărului de tineri implicați în programele Diaconiei, prin sprijinirea participării lor în diverse activități de voluntariat, în beneficiul comunității; Descriere: prin acest proiect, se valorifică tânărul ca resursă capabilă de a schimba viața comunității, în acest sens a fost formată rețeaua „Orthonet”, formată de grupuri de tineri din diverse parohii ale Mitropoliei Basarabiei; Impact: au fost active 7 grupuri de voluntari (cca 130 de tineri), care s-au implicat în activități sociale la nivel de
Proiectul „Taberele Solidarității”
10.10.2013
Proiectul „Taberele de vară” Anul lansării: 2005; Parteneri: Caritas Ambrosiana și Bambini in Romania; Scop: promovarea voluntariatului și a activităților de animație în zonele rurale; Descriere: taberele de zi sunt organizate de către o echipă formată de voluntari din Italia și Republica Moldova. Programul fiecărei tabere conține: jocuri, activități de educație non-formală pentru copii și activități sociale (asistarea la domiciliu a bătrânilor, activități ecologice etc.). Fiecare tabără durează 6 zile; Impact: au fost organizate 4 tabere de vară în localitățile: Manta (r-nul Cahul), Răzălăi (r-nul
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog”
10.10.2013
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog” Anul lansării: 2011; Scop: prevenirea traficului și consumului de droguriși alcool; Finanțator: Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova; Descriere: activitățile de bază ale proiectului vizează formarea unei rețele primare de intervenție comunitară și dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului și consumului de droguri/alcool; Impact: 1579 de tineri din 20 de instituții de învățământ au participat la lecții de informare; 20 persoane au beneficiat de consiliere în cele 3 centre specializate din Chișinău, Orhei
Prima   »  Noutăți   »  Știri » O tânără din Italia va petrece un an în Moldova şi se va implica în proiectele Diaconiei
O tânără din Italia va petrece un an în Moldova şi se va implica în proiectele Diaconiei
07.02.2019   946 Accesări  
   

Clara Zaffino este o tânără de 22 de ani, originară din Calabria, Italia. Face voluntariat de la vârsta de 7 ani, fiind membră a unui grup de scouţi. În primul an de facultate a decis pentru prima dată să plece în Germania ca voluntar, iar în acest an și-a dorit să facă parte din echipa noastră. Mai multe detalii despre experiențele ei de voluntariat, dar și ce a reușit să afle despre țara noastră timp de o săptămână, în acest interviu.  
Ce ştii despre Moldova?

Ştiu puţine lucruri despre Republica Moldova, dar cunosc că este o ţară mică cu oameni frumoşi şi primitori. Am întâlnit foarte mulţi moldoveni care muncesc în Italia şi tineri care fac studii acolo. Am mai fost aici acum 2 ani, însă nu am reuşit să aflu foarte multe despre această ţară, aşa cum am stat doar 2 săptămâni. Am decis să mă reîntorc pentru ca să cunosc mai bine cultura, ţara şi oamenii de aici.

Cea mai interesantă experiență de voluntariat?

În timpul universităţii am avut un schimb de experienţă în Germania. Acolo, am făcut voluntariat la o şcoală primară, unde organizam activități interculturale cu copilași de aproximativ 6 ani. A fost foarte interesat pentru că toți copiii erau interesați de cultura italiană, iar eu mă simțeam mereu așteptată. Această experiență mi-a trezit iubirea faţă de copii.

Ce hobby ai?

Îmi place foarte mult să citesc. Citesc atât în italiană, cât și în engleză. Iar când privesc filme iubesc să croșetez și să tricotez.  

Care sunt cuvintele care le cunoşti în română?

Acum 2 ani am fost în Moldova la o tabără pentru copii și acolo am reținut cuvintele: „gălăgie” și „copii”. Pentru că le auzeam foarte des. Desigur pot să spun „mulţumesc” şi „bună ziua”, dar în scurt timp voi începe cursurile de limbă română şi sper că în curând voi putea vorbi mai multe.

Ce ai reuşit să guşti din bucătăria moldovenească?

Astăzi de exemplu, am încercat pentru prima dată hrişcă şi cvas, dar acum 2 ani am mâncat plăcinte. Totul este foarte gustos, dar diferit de ceea ce mâncam noi.

Cum îţi vezi popasul de un an în Moldova?

Îl văd bogat în experienţe şi fericit. Vreau să cunosc mai multă lume, să vizitez locurile istorice şi frumoase, tradiţiile, obiceiurile de aici, şi desigur vreau să cred că la sfârşit de an voi vorbi liber în limba română. 

Proiectul de schimb intercultural este realizat de Misiunea Socială "Diaconia" în parteneriat cu Caritas Ambrosiana.

 

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29;
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 1131761 |  ieri: 285 |  azi: 273 |  Online: 13