Domenii de intervenție

Proiectul "În brațele mamei"-sprijin pentru mamele aflate în pragul disperării
01.10.2013
Anul inaugurării: 2010; Finanțatori: Caritas Viena, Caritas Ambrosiana, Monaco Aide et Presence, Church World Service. Scopul proiectului este asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie. Proiectul presupune cazarea în Centrul maternal  a cuplurilor-mamă copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor etc., în vederea creării unui mecanism de viață autonomă; asistarea în comunitate a cuplurilor
Proiectul "Brațele părintești"
07.10.2013
Anul lansării: 2011; Finanțator: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Scop: susținerea familiilor social-vulnerabile; Descriere: proiectul presupune asistarea la distanță a unor familii social-vulnerabile; lunar acestea beneficiază, după necesitate, de asistență materială (produse alimentare, igienice, rechizite școlare etc), precum și de servicii de asistență juridică, psihologică și sprirituală; Impact: au fost susținute 20 de familii din Chișinău și Orhei.
Apartamentul social „Spre Independență”
07.10.2013
Anul inaugurării: 2007; Finanțatori: Monaco Aide et Presence, Vismara/Caritas Ambrosiana, Caritas Viena; Scop: integrarea socială a orfanilor și orfanilor social; Descriere: anual, câte 6-7 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate, sunt găzduite în cadrul Apartamentului social ”“ stabiliment social din Orhei. Serviciile oferite (asistență socială, psiphologică, spirituală, vocațională etc.) urmăresc creșterea gradului de autonomie personală și socială a tinerelor; Impact: a cincea generație de beneficiare a absolvit în mai 2012, iar în prezent aici se află alte 6 tinere.
Dezvoltăm solidaritatea socială
02.10.2013
Proiectul "Aproape de Aproapele" Anul lansării: 2013 Finanțatori: Caritas Viena (Austria), Caritas Ambrosiana (Italia), Vismara(Italia) Scop: crearea unui mecanism autohton de solidaritate socială prin colectarea bunurilor și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate. În cadrul său activează o cantină socială mobilă și un depozit de bunuri. Beneficiari: bătrâni, persoane fără adăpost, familii social-vulnerabile      
Proiectul „Young Diaconia”
10.10.2013
Proiectul „Young Diaconia” Anul lansării: 2007; Finanțator: Caritas Viena; Scop: creșterea numărului de tineri implicați în programele Diaconiei, prin sprijinirea participării lor în diverse activități de voluntariat, în beneficiul comunității; Descriere: prin acest proiect, se valorifică tânărul ca resursă capabilă de a schimba viața comunității, în acest sens a fost formată rețeaua „Orthonet”, formată de grupuri de tineri din diverse parohii ale Mitropoliei Basarabiei; Impact: au fost active 7 grupuri de voluntari (cca 130 de tineri), care s-au implicat în activități sociale la nivel de
Proiectul „Taberele Solidarității”
10.10.2013
Proiectul „Taberele de vară” Anul lansării: 2005; Parteneri: Caritas Ambrosiana și Bambini in Romania; Scop: promovarea voluntariatului și a activităților de animație în zonele rurale; Descriere: taberele de zi sunt organizate de către o echipă formată de voluntari din Italia și Republica Moldova. Programul fiecărei tabere conține: jocuri, activități de educație non-formală pentru copii și activități sociale (asistarea la domiciliu a bătrânilor, activități ecologice etc.). Fiecare tabără durează 6 zile; Impact: au fost organizate 4 tabere de vară în localitățile: Manta (r-nul Cahul), Răzălăi (r-nul
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog”
10.10.2013
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog” Anul lansării: 2011; Scop: prevenirea traficului și consumului de droguriși alcool; Finanțator: Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova; Descriere: activitățile de bază ale proiectului vizează formarea unei rețele primare de intervenție comunitară și dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului și consumului de droguri/alcool; Impact: 1579 de tineri din 20 de instituții de învățământ au participat la lecții de informare; 20 persoane au beneficiat de consiliere în cele 3 centre specializate din Chișinău, Orhei
Prima   »  Noutăți   »  Știri » Poveștile a 9 copii care, de Ziua Copiilor își doresc doar siguranța zilei de mâine „În braţele mamei”
Poveștile a 9 copii care, de Ziua Copiilor își doresc doar siguranța zilei de mâine „În braţele mamei”
01.06.2018   536 Accesări  
   

În ajunul Zilei Internaţionale a Copiilor, Diaconia Vă invită să faceţi câte un cadou celor 9 beneficiari actuali ai Centrului Maternal „În braţele mamei”.  În continuare veți citi povestea lor, iar cei care mâine vor să ofere un dar special, vor găsi aici detalii pentru implicare.

Damian, Laurenţiu, Mihăiţă, Alexandru, Stanislav, Daniela, Ana-Maria şi Iulian cu Erica (care curând vor veni pe lume) sunt copiii minunaţi care zilele astea trăiesc momente de viaţă unice alături de mamele lor: se află într-un spaţiu plin de culori, jucării şi linişte- Centrul Maternal „În braţele mamei”.

Fiecare dintre ei are cea mai curajoasă mamă: la 14, 17 sau 19 ani, deşi au văzut în copilăria lor doar violenţă, abandon, alcool şi sărăcie, i-au păstrat pe ei în braţe. Acum  le urmăresc primii paşi, le veghează somnul şi adună pentru ei zâmbete şi cuvinte calde.

De fapt sunt ca toate mamele. Iar ei – ca toţi copiii.

Doar că… în povestea lor de ieri, găseşti detalii de viaţă pe care nu le poţi şterge uşor, iar pentru a-şi construi un viitor sigur împreună, e nevoie de mult sprijin şi efort.

„Mama are o dizabilitate locomotorie. Ambii părinţi i-au decedat pe când era copil şi a fost crescută de vecini. Tatăl copilului o îndemna să facă avort…”

„Mama a absolvit gimnaziul internat, a fost găsită în stradă cu pruncul bolnav de pneumonie…”

„Mama are 14 ani, vine dintr-o familie în care se consuma alcool şi are un parcurs educaţional întrerupt…”

„Mama vine dintr-o familie unde ambii părinţi suferă de tuberculoză, tatăl copilului nu-şi asumă responsabilităţile…”

„Mama a fost bătută pe tot parcursul sarcinii, de aceea copilul s-a născut cu grave probleme neurologice…”

Vestea că vor avea un copil şi faptul că în acel moment au rămas singure pe lume sunt motivele pentru care au ajuns în Centru. Acest copil însă, din acea zi, le-a oferit şansa de a construi un viitor diferit de trecutul lor. Acum, descriu cu emoţie ceea ce ar vrea pentru ei şi ce le-ar face să trăiască un sentiment de care nu au avut parte niciodată- fericirea:

 „Aş vrea mult să fie sănătos, voios şi educat. Vreau să protejeze fetele şi să aibă o soţie frumoasă şi harnică.”

„E cel mai frumos copil, aşa va fi şi când va fi mare…sunt sigură. Vreau mult să aibă casa lui şi profesia care îl va face fericit”.

 „Aş vrea mult să cânte, ca mine. Să aibă o cameră mare, într-o casă luminoasă, cu o garderobă mare şi plină de rochiţe colorate.”

 „Vreau mult să fie educat. Am să-l las să-şi aleagă el singur profesia, n-am să-i impun ceva anume, am să-l susţin când îi va fi greu.”

Pentru fiecare dintre aceste cupluri mamă-copil, echipa de aici planifică parcursul de reintegrare, aşa încât după poarta Centrului Damian, Laurenţiu, Mihăiţă, Alexandru, Stanislav, Daniela, Ana-Maria, Iulian şi Erica să rămână alături de mamele lor. Pentru asta, asistarea fiecărui caz poate dura de la câteva luni sau poate depăşi un an. În perioada cât se află în Centru primesc tot sprijinul şi lucrurile de care au nevoie. Din acest motiv, fiecare dar venit în susţinerea mamelor şi copiilor este foarte important.

Nevoile zilnice în  Centru sunt: medicamentele, produsele de igienă şi cele alimentare.

Ce daruri puteţi face de 1 iunie:  scutece (mărimea 1- 5), detergenţi, produse de igienă personală pentru maturi şi nou-născuţi. Produsele pot fi aduse la Centrul Maternal (str. Criuleni 22, sau ne puteţi contacta la nr. de tel: 069474814, Anna Ceban, responsabil PR Fundraising); pentru donaţii financiare în susţinerea programului:https://www.paypal.me/Diaconia

Alte detalii despre organizaţie pe www.diaconia.md, Fb: Misiunea Socială Diaconia

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29;
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 1131743 |  ieri: 285 |  azi: 261 |  Online: 1