Domenii de intervenție

Proiectul "În brațele mamei"-sprijin pentru mamele aflate în pragul disperării
01.10.2013
Anul inaugurării: 2010; Finanțatori: Caritas Viena, Caritas Ambrosiana, Monaco Aide et Presence, Church World Service. Scopul proiectului este asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie. Proiectul presupune cazarea în Centrul maternal  a cuplurilor-mamă copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor etc., în vederea creării unui mecanism de viață autonomă; asistarea în comunitate a cuplurilor
Proiectul "Brațele părintești"
07.10.2013
Anul lansării: 2011; Finanțator: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Scop: susținerea familiilor social-vulnerabile; Descriere: proiectul presupune asistarea la distanță a unor familii social-vulnerabile; lunar acestea beneficiază, după necesitate, de asistență materială (produse alimentare, igienice, rechizite școlare etc), precum și de servicii de asistență juridică, psihologică și sprirituală; Impact: au fost susținute 20 de familii din Chișinău și Orhei.
Apartamentul social „Spre Independență”
07.10.2013
Anul inaugurării: 2007; Finanțatori: Monaco Aide et Presence, Vismara/Caritas Ambrosiana, Caritas Viena; Scop: integrarea socială a orfanilor și orfanilor social; Descriere: anual, câte 6-7 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate, sunt găzduite în cadrul Apartamentului social ”“ stabiliment social din Orhei. Serviciile oferite (asistență socială, psiphologică, spirituală, vocațională etc.) urmăresc creșterea gradului de autonomie personală și socială a tinerelor; Impact: a cincea generație de beneficiare a absolvit în mai 2012, iar în prezent aici se află alte 6 tinere.
Dezvoltăm solidaritatea socială
02.10.2013
Proiectul "Aproape de Aproapele" Anul lansării: 2013 Finanțatori: Caritas Viena (Austria), Caritas Ambrosiana (Italia), Vismara(Italia) Scop: crearea unui mecanism autohton de solidaritate socială prin colectarea bunurilor și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate. În cadrul său activează o cantină socială mobilă și un depozit de bunuri. Beneficiari: bătrâni, persoane fără adăpost, familii social-vulnerabile      
Proiectul „Young Diaconia”
10.10.2013
Proiectul „Young Diaconia” Anul lansării: 2007; Finanțator: Caritas Viena; Scop: creșterea numărului de tineri implicați în programele Diaconiei, prin sprijinirea participării lor în diverse activități de voluntariat, în beneficiul comunității; Descriere: prin acest proiect, se valorifică tânărul ca resursă capabilă de a schimba viața comunității, în acest sens a fost formată rețeaua „Orthonet”, formată de grupuri de tineri din diverse parohii ale Mitropoliei Basarabiei; Impact: au fost active 7 grupuri de voluntari (cca 130 de tineri), care s-au implicat în activități sociale la nivel de
Proiectul „Taberele Solidarității”
10.10.2013
Proiectul „Taberele de vară” Anul lansării: 2005; Parteneri: Caritas Ambrosiana și Bambini in Romania; Scop: promovarea voluntariatului și a activităților de animație în zonele rurale; Descriere: taberele de zi sunt organizate de către o echipă formată de voluntari din Italia și Republica Moldova. Programul fiecărei tabere conține: jocuri, activități de educație non-formală pentru copii și activități sociale (asistarea la domiciliu a bătrânilor, activități ecologice etc.). Fiecare tabără durează 6 zile; Impact: au fost organizate 4 tabere de vară în localitățile: Manta (r-nul Cahul), Răzălăi (r-nul
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog”
10.10.2013
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog” Anul lansării: 2011; Scop: prevenirea traficului și consumului de droguriși alcool; Finanțator: Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova; Descriere: activitățile de bază ale proiectului vizează formarea unei rețele primare de intervenție comunitară și dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului și consumului de droguri/alcool; Impact: 1579 de tineri din 20 de instituții de învățământ au participat la lecții de informare; 20 persoane au beneficiat de consiliere în cele 3 centre specializate din Chișinău, Orhei
Prima   »  Noutăți   »  Știri » Povestea elevei de 16 ani care își crește singură copilul și visează să devină medic
Povestea elevei de 16 ani care își crește singură copilul și visează să devină medic
21.12.2016   796 Accesări  
   

Doi ochi albaștri au devenit de opt luni centrul Universului pentru Irina, o tânără mămică de 16 ani. Micuța Elena este cea care îi dă forțe să înfrunte greutățile și o motivează să-și urmeze visurile.

Irina era elevă în clasa a X-a când a adus-o pe lume pe fiica sa. Tatăl Elenei nu a dorit să-și asume obligațiile de părinte, așa că tânăra mămică și-a luat asupra sa toată responsabilitatea și a decis să-și crească fiica, în pofida tuturor greutăților.

(Pentru a păstra identitatea tinerei, am schimbat prenumele fetiței și al mamei).

Din cauză că nu avea simptomele specifice perioadei de sarcină, Irina nu a știut că este însărcinată până în luna a șasea. În plus, ea avea unele probleme de sănătate și mama sa nu era alături, fiind plecată peste hotare.

„În timpul orelor m-am simțit rău, am chemat ambulanța la școală și, când am ajuns la spital, am aflat că sunt însărcinată în luna a șasea. Atunci nu prea aveam burtă, deoarece fătul avea doar 600 de grame. Am stat internată în spital o lună de zile, timp în care Elena a adăugat două kilograme”, povestește tânăra mămică. 

Când a aflat că este însărcinată, Irina a început să plângă și a spus că vrea să-și continue studiile.

„Pentru că îmi doream să învăț, reprezentanții Centrului „Neovita” au vorbit cu cei de la Direcția generală educație, cu administrația liceului unde învățam și cu mama și m-au ajutat să găsesc Centrul „Diaconia”, care s-a dovedit a fi cea mai bună variantă pentru mine. Am făcut cunoștință cu oamenii de la centru și peste două săptămâni m-am mutat aici”, povestește Irina.

În cele din urmă, Irina s-a transferat la un liceu seral.

Între timp, Irina a avut trei eminențe de naștere prematură, iar la a patra medicii au spus că nu mai pot să amâne nașterea și așa s-a născut prematur boțul de om, de 3,500 kg, pe nume Elena. Într-o singură lună, micuța a adăugat două kilograme.

Tânăra mărturisește că pentru ea fiica este sensul vieții și că nicio clipă nu s-a gândit să o abandoneze. „Când mă gândesc la Elena, mă gândesc la faptul că acasă cineva mă așteaptă, că cineva îmi zâmbește și mă mângâie atunci când vreau să plâng sau când sunt tristă. Nu mi-a venit în gând niciodată să-mi las copilul. Când eram însărcinată, o familie mi-a propus, atunci când o să nasc, să le dau fetița și le-am spus că în niciun caz”.

Cel mai mult, Irina se temea că nu va ști cum să aibă grijă de fiica ei. Fricile însă au fost depășite cu ajutorul specialiștilor.

„La Centrul „Neovita” am avut parte de consiliere psihologică. Specialiștii îmi spuneau că, atunci când devii părinte, trebuie să te gândești la ceea ce ai câștigat, nu la ceea ce ai pierdut. Nu pot spune că am pierdut ceva, deoarece în continuare fac ceea ce mi-am dorit: învăț și, în același timp, lângă mine mai este Elena. Tot ceea ce mi-am propus se îndeplinește”,  mărturisește Irina.

Acum, Irina îmbină cu succes rolul de mamă cu cel de elevă. Ea învață în clasa a XI-a, într-un liceu din capitală.

Tânăra mămică povestește, zâmbind, că învață doar atunci când Elena doarme sau se joacă.

Profesorii și colegii Irinei cunosc faptul că ea are copil și au o atitudine pozitivă. Mai mult, profesorii au o atitudine indulgentă și înțelegătoare. 

Când a aflat că fiica sa este însărcinată, mama Irinei s-a supărat, însă soțul a liniștit-o și i-a spus: „Unde au mâncat patru guri, acolo o să mănânce și a cincea!”.

Irina este susținută de părinți. Acum o are alături pe mama sa, care s-a mutat de la țară la Chișinău pentru a-i fi alături. Bunica Elenei spune că nepoțica este cea mai mare bucurie pe care o are în viață: „Suntem alături și o susținem. Am lăsat totul acasă. Acolo am un băiat și soțul, care se simte rău, dar am venit să o ajut pe Irina, căci ea dorește să învețe și eu îmi doresc ca fiica mea să aibă un viitor bun”.

Pentru ca să le reușească pe toate, Irina se trezește în fiecare dimineață la ora 6:00, o hrănește pe Elena și o adoarme din nou. Între timp, tânăra mămică pregătește toate cele necesare și la ora 7:30 își aduce fiica la creșă, iar ulterior merge la liceu.

La creșă fetița stă până la ora 13:30, până când mama sa termină lecțiile. Apoi merg împreună la centru.

Elena frecventează creșa „Agapedia”, unde sunt oferite locuri gratuite mamelor în situații dificile. Acolo, copiii beneficiază de serviciul asistentului social și al psihologului.

La Centrul „Diaconia”, Irina și Elena au parte de o atmosferă călduroasă, iar personalul centrului are o atitudine prietenoasă. Aici, fetele au camera lor, primesc produse lactate și alte produse necesare. Lunar, mai beneficiază de un voucher în sumă de 1.000 de lei, bani din care pot să-și cumpere ce au nevoie.

Din luna martie, Irina și Elena însă se vor muta într-un apartament acordat de centru.

„Inițial, am venit să stau aici până la toamnă, după care Elena urma să meargă cu bunica la țară, iar eu să-mi continui studiile. În cele din urmă, decizia a fost că Elena va rămâne cu mine. Contractul de cazare în centru expiră la 10 martie și atunci o să mergem să locuim într-un apartament. Nu este un termen-limită pentru ca să putem locui acolo. Putem sta și o lună, dar putem sta și doi ani, în funcție de comportament și de gravitatea problemei”, spune Irina.Irina are planuri mari de viitor. După ce va absolvi liceul, își dorește să-și continue studiile la Universitatea de Medicină din Chișinău, deoarece vrea să devină medic. „Mă gândesc acum că, dacă vreau să devin medic, o să am foarte puțin timp pentru Elena. Mă mai gândesc, însă, cu siguranță, îmi voi continua studiile”. 

În situația Irinei se află sute de tinere mame din Republica Moldova. Centrul „Diaconia” oferă cazarea în Centrul Maternal a cuplurilor mamă-copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Timp de cinci ani, centrul a oferit asistență complexă pentru peste 80 de cupluri mamă-copil.

Potrivit datelor Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, în prezent, în Republica Moldova sarcinile la adolescente reprezintă circa 10% din numărul total de sarcini. Printre principalele cauze se numără: creșterea într-un mediu socioeconomic foarte sărac; abuzul sexual; neimplicarea în activităţile şcolare, sociale sau familiale; dezvoltarea într-o comunitate în care sarcina la o vârstă timpurie este văzută ca fiind un lucru normal (ex.: romi) ș.a.

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

Articol realizat de Diana Bulai pentru www.suntparinte.md

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29;
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 1212718 |  ieri: 287 |  azi: 157 |  Online: 4