Domenii de intervenție

Proiectul "În brațele mamei"-sprijin pentru mamele aflate în pragul disperării
01.10.2013
Anul inaugurării: 2010; Finanțatori: Caritas Viena, Caritas Ambrosiana, Monaco Aide et Presence, Church World Service. Scopul proiectului este asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie. Proiectul presupune cazarea în Centrul maternal  a cuplurilor-mamă copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor etc., în vederea creării unui mecanism de viață autonomă; asistarea în comunitate a cuplurilor
Proiectul "Brațele părintești"
07.10.2013
Anul lansării: 2011; Finanțator: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Scop: susținerea familiilor social-vulnerabile; Descriere: proiectul presupune asistarea la distanță a unor familii social-vulnerabile; lunar acestea beneficiază, după necesitate, de asistență materială (produse alimentare, igienice, rechizite școlare etc), precum și de servicii de asistență juridică, psihologică și sprirituală; Impact: au fost susținute 20 de familii din Chișinău și Orhei.
Apartamentul social „Spre Independență”
07.10.2013
Anul inaugurării: 2007; Finanțatori: Monaco Aide et Presence, Vismara/Caritas Ambrosiana, Caritas Viena; Scop: integrarea socială a orfanilor și orfanilor social; Descriere: anual, câte 6-7 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate, sunt găzduite în cadrul Apartamentului social ”“ stabiliment social din Orhei. Serviciile oferite (asistență socială, psiphologică, spirituală, vocațională etc.) urmăresc creșterea gradului de autonomie personală și socială a tinerelor; Impact: a cincea generație de beneficiare a absolvit în mai 2012, iar în prezent aici se află alte 6 tinere.
Dezvoltăm solidaritatea socială
02.10.2013
Proiectul "Aproape de Aproapele" Anul lansării: 2013 Finanțatori: Caritas Viena (Austria), Caritas Ambrosiana (Italia), Vismara(Italia) Scop: crearea unui mecanism autohton de solidaritate socială prin colectarea bunurilor și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate. În cadrul său activează o cantină socială mobilă și un depozit de bunuri. Beneficiari: bătrâni, persoane fără adăpost, familii social-vulnerabile      
Proiectul „Young Diaconia”
10.10.2013
Proiectul „Young Diaconia” Anul lansării: 2007; Finanțator: Caritas Viena; Scop: creșterea numărului de tineri implicați în programele Diaconiei, prin sprijinirea participării lor în diverse activități de voluntariat, în beneficiul comunității; Descriere: prin acest proiect, se valorifică tânărul ca resursă capabilă de a schimba viața comunității, în acest sens a fost formată rețeaua „Orthonet”, formată de grupuri de tineri din diverse parohii ale Mitropoliei Basarabiei; Impact: au fost active 7 grupuri de voluntari (cca 130 de tineri), care s-au implicat în activități sociale la nivel de
Proiectul „Taberele Solidarității”
10.10.2013
Proiectul „Taberele de vară” Anul lansării: 2005; Parteneri: Caritas Ambrosiana și Bambini in Romania; Scop: promovarea voluntariatului și a activităților de animație în zonele rurale; Descriere: taberele de zi sunt organizate de către o echipă formată de voluntari din Italia și Republica Moldova. Programul fiecărei tabere conține: jocuri, activități de educație non-formală pentru copii și activități sociale (asistarea la domiciliu a bătrânilor, activități ecologice etc.). Fiecare tabără durează 6 zile; Impact: au fost organizate 4 tabere de vară în localitățile: Manta (r-nul Cahul), Răzălăi (r-nul
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog”
10.10.2013
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog” Anul lansării: 2011; Scop: prevenirea traficului și consumului de droguriși alcool; Finanțator: Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova; Descriere: activitățile de bază ale proiectului vizează formarea unei rețele primare de intervenție comunitară și dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului și consumului de droguri/alcool; Impact: 1579 de tineri din 20 de instituții de învățământ au participat la lecții de informare; 20 persoane au beneficiat de consiliere în cele 3 centre specializate din Chișinău, Orhei
Prima   »  Noutăți   »  Știri » Mamă la 16 ani: „Un copil, dar cresc un alt copil”
Mamă la 16 ani: „Un copil, dar cresc un alt copil”
27.10.2016   645 Accesări  
   

Pe Maria am găsito la Сentrul Maternal „În brațele mamei” al Misiunii Sociale Diaconia. Tocmai se întorsese de la școală și își hrănea micuța. De mai bine de 5 luni, așa se scurge fiecare zi din viața Mariei, mamă la 16 ani. Este bine dezvoltată și sigură în ceea ce face, însă, când începi să vorbești cu ea, îți dai seama că ai în față un copil, care a adus pe lume un alt copil. Asta o spune chiar ea.

În acest centru stă de ceva vreme, după ce a adus pe lume o fetiță. Nu a ajuns aici pentru că nu are unde locui sau că părinții au alungat-o de acasă, dar pentru că în localitatea de baștină nu are o școală unde să-și continue studiile.

La cei 16 ani împliniți, vârsta când ar trebui să stea cu burta pe carte și să se distreze cu semenii ei, copila leagănă un alt copil și spune că acesta este „toată bucuria sufletului ei”.

A aflat că este însărcinată în luna a șaptea

La 15 ani împliniți, Maria s-a îndrăgostit de un tânăr oacheș din aceeași localitate, mai mare ca ea cu 6 ani. Acesta a făcut-o pe fată să-l vadă pe post de Făt-Frumos și să-l îndrăgească. S-au văzut, s-au plăcut și hop … planurile de viață ale Mariei au luat o altă întorsătură.

„Am început să mă simt ciudat, dar nu-mi dădeam seama ce se întâmplă. Aveam și careva probleme de sănătate, iar până în luna a șaptea de sarcină nu am știut că port în burtă un copil. Eram la școală în casa a X-a când mi s-a făcut rău și a fost chemată ambulanța. Atunci era să pierd sarcina și am și aflat că sunt de fapt însărcinată”, își amintește tânăra mămică.

Părăsită de tatăl copilului

Deși conștientiza cât de greu îi va fi în continuare, faptul că va deveni mamă la o vârstă atât de fragedă nu a speriat-o. „M-am bucurat nespus de mult, pentru că iubesc copiii. Am și un frățior mai mic la care țin ca ochii din cap. Atunci a aflat și mama, dar nu m-a certat, iar acest fapt m-a încurajat și mai mult. Recunosc, am fost vinovată pentru acest pas, dar prin asta mi-a fost dat să trec și nu mai are rost acum să regret”, ne spune Ana.

Bucuroasă, a mers să împărtășească fericirea cu tatăl copilului, doar că acesta i-a întors spatele. „Mi-a spus că el nu este pregătit să devină tată și m-a părăsit. Mai mult, mama lui a spus că eu chiar aș fi de vină pentru tot ceea ce s-a întâmplat. Eu zic că am fost ambii, pentru că știam la ce risc ne expunem, dar am mers mai departe. Uite, acum am de legănat! Sunt un copil, dar cresc un alt copil”, zâmbește fata.

Nu s-a dat bătută, nu a plâns și nici nu s-a rugat la el prea mult să accepte alegerea ei. Din cauza unor probleme de sănătate, micuța s-a născut prematur, dar perfect sănătoasă. Acum are împlinite 5 luni și e o frumusețe de copilaș.

Susținută de mamă

Cea care i-a fost mereu alături și este și acum este mama ei. La 35 de ani, Nadeja este bunicuță și nu scapă din ochi mândria de nepoțică. Cu ea stă acasă când fata este la ore.

„Am vrut să stăm acasă la părinți, dar pentru că în sat nu am liceu, a trebuit să vin la Chișinău. Am aflat de acest centru, am fost selectată ca beneficiar și uite, stăm cu mama aici. Ea stă toată ziua cu micuța, pentru că eu merg la ore. Dimineața o hrănesc și să vedeți e mică, dar înțelege tot. Până ajung eu acasă de la ore nu caută să mănânce. Parcă știe că eu am de învățat și mă lasă în liniște”, zâmbește tânăra mămică.

Au fost și zile când a trebuit să meargă cu ea la școală, pentru că era prea micuță să rămână cu bunica acasă. La școală aceasta era dădăcită de colegii de clasă și chiar de profesori. „Diriginta mea este chiar nașa de botez a fetiței. Când se întâmpla să vină mama cu ea la școală, pentru că avea nevoie să o hrănesc, colegii de clasă nu-și dădeau rând cine să o țină în brațe mai mult. Și profesorii au îndrăgit-o foarte mult. Este cea mai tânără elevă din clasă”, zâmbește mămica.

Nu abandonează școală

Deși au trecut 5 luni, tatăl micuței nu s-a interesat de copilă, nici nu a făcut vreun pas să o ajute cu ceva. „Nici nu am nevoie. Eu o să izbutesc și singură să-mi fac viitorul împreună cu copilița mea. Cât de greu îmi va fi, dar nu abandonez școala. Părinții îmi sunt alături și mă susțin. Vreau să termin liceul, să susțin bacalaureatul și să fiu înscrisă la o facultate. Nu știu exact ce profesie voi alege, cert este că vreau să devin om, să se mândrească fiica mea cu mine și să nu simtă lipsa tatei”, susține tânăra.

Articol preluat de pe www.moldnova.eu.

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29;
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 1213478 |  ieri: 305 |  azi: 204 |  Online: 10