Domenii de intervenție

Proiectul "În brațele mamei"-sprijin pentru mamele aflate în pragul disperării
01.10.2013
Anul inaugurării: 2010; Finanțatori: Caritas Viena, Caritas Ambrosiana, Monaco Aide et Presence, Church World Service. Scopul proiectului este asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie. Proiectul presupune cazarea în Centrul maternal  a cuplurilor-mamă copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor etc., în vederea creării unui mecanism de viață autonomă; asistarea în comunitate a cuplurilor
Proiectul "Brațele părintești"
07.10.2013
Anul lansării: 2011; Finanțator: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Scop: susținerea familiilor social-vulnerabile; Descriere: proiectul presupune asistarea la distanță a unor familii social-vulnerabile; lunar acestea beneficiază, după necesitate, de asistență materială (produse alimentare, igienice, rechizite școlare etc), precum și de servicii de asistență juridică, psihologică și sprirituală; Impact: au fost susținute 20 de familii din Chișinău și Orhei.
Apartamentul social „Spre Independență”
07.10.2013
Anul inaugurării: 2007; Finanțatori: Monaco Aide et Presence, Vismara/Caritas Ambrosiana, Caritas Viena; Scop: integrarea socială a orfanilor și orfanilor social; Descriere: anual, câte 6-7 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate, sunt găzduite în cadrul Apartamentului social ”“ stabiliment social din Orhei. Serviciile oferite (asistență socială, psiphologică, spirituală, vocațională etc.) urmăresc creșterea gradului de autonomie personală și socială a tinerelor; Impact: a cincea generație de beneficiare a absolvit în mai 2012, iar în prezent aici se află alte 6 tinere.
Dezvoltăm solidaritatea socială
02.10.2013
Proiectul "Aproape de Aproapele" Anul lansării: 2013 Finanțatori: Caritas Viena (Austria), Caritas Ambrosiana (Italia), Vismara(Italia) Scop: crearea unui mecanism autohton de solidaritate socială prin colectarea bunurilor și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate. În cadrul său activează o cantină socială mobilă și un depozit de bunuri. Beneficiari: bătrâni, persoane fără adăpost, familii social-vulnerabile      
Proiectul „Young Diaconia”
10.10.2013
Proiectul „Young Diaconia” Anul lansării: 2007; Finanțator: Caritas Viena; Scop: creșterea numărului de tineri implicați în programele Diaconiei, prin sprijinirea participării lor în diverse activități de voluntariat, în beneficiul comunității; Descriere: prin acest proiect, se valorifică tânărul ca resursă capabilă de a schimba viața comunității, în acest sens a fost formată rețeaua „Orthonet”, formată de grupuri de tineri din diverse parohii ale Mitropoliei Basarabiei; Impact: au fost active 7 grupuri de voluntari (cca 130 de tineri), care s-au implicat în activități sociale la nivel de
Proiectul „Taberele Solidarității”
10.10.2013
Proiectul „Taberele de vară” Anul lansării: 2005; Parteneri: Caritas Ambrosiana și Bambini in Romania; Scop: promovarea voluntariatului și a activităților de animație în zonele rurale; Descriere: taberele de zi sunt organizate de către o echipă formată de voluntari din Italia și Republica Moldova. Programul fiecărei tabere conține: jocuri, activități de educație non-formală pentru copii și activități sociale (asistarea la domiciliu a bătrânilor, activități ecologice etc.). Fiecare tabără durează 6 zile; Impact: au fost organizate 4 tabere de vară în localitățile: Manta (r-nul Cahul), Răzălăi (r-nul
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog”
10.10.2013
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog” Anul lansării: 2011; Scop: prevenirea traficului și consumului de droguriși alcool; Finanțator: Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova; Descriere: activitățile de bază ale proiectului vizează formarea unei rețele primare de intervenție comunitară și dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului și consumului de droguri/alcool; Impact: 1579 de tineri din 20 de instituții de învățământ au participat la lecții de informare; 20 persoane au beneficiat de consiliere în cele 3 centre specializate din Chișinău, Orhei
Prima   »  Noutăți   »  Știri » Garderoba socială – un nou serviciu social lansat de Diaconia pentru parohiile Mitropoliei Basarabiei
Garderoba socială – un nou serviciu social lansat de Diaconia pentru parohiile Mitropoliei Basarabiei
12.10.2016   921 Accesări  
   

Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei a lansat serviciul „Garderoba Socială” pentru parohiile Mitropoliei Basarabiei de pe întreg teritoriul țării. Necesitatea creării unui astfel de serviciu a fost identificată în urma unei cercetări de cunoaștere a nevoilor din comunitățile parohiale.  Cercetarea a fost realizată de către Learning Ecosystem (România) și  Centrul de Resurse – departament al Diaconiei creat cu scopul de a răspunde la inițiativele parohiale.

Preotul Ioan Cosoi, coordonator Centrul de Resurse „Călăuza Solidarității”:Centrul de Resurse al Diaconiei lansează serviciul Garderoba socială. Astfel, parohiile Mitropoliei Basarabiei din întreaga țară, pot veni cu o solicitare pentru a dezvolta, cu susținerea Diaconiei, o garderobă socială în localitate. Diaconia are capacitatea internă de a sprijini aceste garderobe sociale și, prin intermediul și la inițiativa preoților, putem ajuta persoanele care au nevoie de ajutor material de bază”.

Garderobele sociale vor fi suplinite cu haine donate prin intermediul proiectului „Banca de haine” – lansat de Diaconia în iulie anul curent. În cadrul acestui proiect, la Chişinău au fost instalate 5 boxe pentru donaţii de bunuri unde oamenii donează lunar câte trei tone de haine. O bună parte din aceste donații ajung în garderobele sociale ale parohiilor care dezvoltă deja acest tip de interveție socială pentru ajutorarea persoanelor nevoiașe din localitate.

Necesitatea dezvoltării garderobelor sociale în localitățile rurale a fost identificată în urma unei cercetări realizate în colaborare cu Learning Ecosystem (România). Procesul de colectare al datelor a început în luna martie şi a implicat parohiile Mitropoliei Basarabiei din 8 localităţi rurale şi 4 urbane.


Cristian Neguţ, fondator Learning Ecosystem: Ceea ce a dorit Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei a fost să intervină cu ajutor și susținere acolo unde centrele parohiale sau comunitățile coagulate pe lângă parohii au identificat o nevoie reală, ce îi preocupă și pentru care comunitatea însăși este dispusă să intervină spre rezolvare. Un alt avantaj major al realizării acestui studiu îl reprezintă crearea unei imagini de ansamblu a distribuției nevoilor pe categorii, în teritoriu, realizându-se practic o hartă a nevoii sociale”.

Studiul de analiză poate fi accesat AICI.

 


În urma prelucrării datelor obţinute au fost identificate două grupuri țintă prioritare care au nevoie de ajutor social: bătrânii (probleme: venituri mici, insuficiente pentru traiul de zi cu zi, lipsa de ajutor in gospodărie, aprovizionare, îngrijire personală) și copiii cu părinții plecați în afara țării (probleme: neglijare din partea adulților în grija cărora rămân, educație precară, comportamente disfuncționale social – violență, infracționalitate, consum droguri, abandon școlar, suicid).  

Prin lansarea serviciului Garderoba Socială, Diaconia vine cu o soluție viabilă pentru problemele identificate.

Din aceeaşi cercetare, în funcţie de tipul de benefeciari, au fost stabilite şi alte tipuri de servicii ce pot fi construite pentru a fi oferite parohiilor: cantina socială, grup de tineri activ pe lângă biserică, schimburi de experienţă şi oferirea de mini-granturi.

Până în prezent, șapte preoți ale parohiilor din întreaga țară au apelat la Centrul de Resurse pentru a lansa serviciul Garderoba socială în localitatea în care își desfășoară activitatea.

   

Pentru detalii şi informaţii:

Coordonator Centrul de Resurse „Călăuza Solidarității” al Misiunii Sociale „Diaconia”

Preot Ioan Cosoi, tel. : 079319166

 

 

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29;
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 1132577 |  ieri: 420 |  azi: 222 |  Online: 5