Prima   »  Domenii de intervenție   »  Centrele parohiale   »  Centrul "Sf. Stelian", s. Fetești (Edineț)   »  Noutăți » Poveste de viață: soarta unui copil este marcată de activitatea voluntarilor de la Fetești
Poveste de viață: soarta unui copil este marcată de activitatea voluntarilor de la Fetești
06.02.2013    
   

 

„Un zâmbet este adesea esențialul. Ești plătit cu un zâmbet. Ești răsplătit cu un zâmbet. Ești însuflețit de un zâmbet." (Antoine de Saint-Exupery)

 

Zâmbetele copiilor beneficiari ai Centrului "Sfântul Stelian" din Fetești sunt cea mai valoroasă motivare pentru voluntarii acestui Centru. Prin munca lor, ei au adus zâmbetul pe fețele mai multor copii, unul dintre ei fiind Vasilică.

Povestea lui Vasilică începe acum 12 ani, într-o familie din satul Fetești, raionul Edineț. De cum s-a născut, copilul a început o luptă acerbă cu problemele de sănătate, suportând mai multe intervenții chirurgicale. Întrucât aceste intervenții erau foarte costisitoare, părinții lui Vasilică au fost nevoiți să plece la muncă peste hotare, iar băiatul a rămas cu bunicii lui.

Problemele de sănătate l-au făcut să crească izolat de copiii de vârsta lui și tot din cauza lor nu a fost primit la grădiniță și la școală. Nu a avut posibilitatea să să dezvolte intelectual și să se integreze în mediul social, de aceea  comunica doar prin semne. Ceva de neînchiput azi.

Datorită Centrului "Sfântul  Stelian", Vasilică a obținut șansa de a deveni un copil similar cu ceilalți copii de vârsta lui. Vine în fiecare zi aici, iar evoluția lui este vizibilă. La Centru este tratat pe picior de egalitate cu ceilalți copii și este înconjorat de dragostea acestora. Datorită atenției pe care i-o acordă persoanele responsabile, copilul timid și retras și-a modificat comportamentul și chiar a început să pronunțe unele cuvinte. La început, spunea doar „da", „nu" și alte cuvinte simple, iar acum rostește și cuvinte mai complicate, chiar și „Bună ziua". De asemenea, are un caietul propriu, în care a început să scrie unele cifre.

Acum este plin de viață, liniștit și ascultător. Se joacă împreună cu ceilalți copii, este atent și încearcă să ofere și el multă căldură pentru cei din jur.

Centrul parohial "Sfântul Stelian" din Fetești a fost deschis la începutul anului trecut, cu susținerea Caritas Viena. Pe parcursul anului precedent 31 de copii au beneficiat de suport în pregătirea temelor pentru acasă și au participat la activitățile de educație non-formală, 5 bătrâni au fost asistați la domiciliu. În acest Centru activează un grup de 25 de voluntari.

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29;
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 1227294 |  ieri: 313 |  azi: 208 |  Online: 14