Prima   »  Domenii de intervenție   »  Centrele parohiale   »  Centrul "Sf. Vasile cel Mare", s. Cania (Cantemir)   »  Noutăți » Voluntarii fac mai ușoare hainele bătrâneții
Voluntarii fac mai ușoare hainele bătrâneții
20.03.2013   851 Accesări  
   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Fiecare dintre noi este autorul unei cărți, însă nu o carte oarecare, ci una deosebită, numită cartea vieții. În fiecare zi, filele albe ale cărții sunt completate cu noi acțiuni, noi amintiri, noi personaje. Dar ce ne facem atunci când, ajungând la ultimul capitol din carte, ne pomenim că suntem singurele personaje din ea?

Surorile Valentina și Irina au trecut de mult de mijlocul cărții vieții lor, ambele fiind la al 9-lea deceniu de viață. Parcurgând acest drum lung,  s-au confruntat cu multe probleme, au înfruntat nenumărate dificultăți și au muncit din greu ca să-și câștige bucata de pâine.

Doamna Valentina a crescut două fete, care, plecând la muncă peste hotare, au uitat cu desăvârșire de ființa care le-a dat viață, le-a vegheat somnul și de nenumărate ori le-a alinat tristețea.

Acum Valentina și Irina locuiesc singure într-o căsuță din satul Cania, raionul Cantemir, purtând împreună hainele grele ale bătrâneții. Timpul nu le-a cruțat, brăzdându-le fața și încovoindu-le spatele, și nici blestemul bolilor nu le-au ocolit, coborând peste umerii lor. Astfel, starea sănătății și bătrânețea le fac viața destul de grea, iar treburile casnice au devenit o povară pentru bietele bătrâne.

Din ianuarie 2012, cele două bătrânele au devenit beneficiare ale Centrului parohial „Sf. Vasile cel Mare" din satul Cania.

Datorită Centrului, cele două surori beneficiază de spălătoria și baia socială, iar de 2-3 ori pe săptămână, o echipă de 4 voluntari le acordă ajutor în îndeplinirea treburilor casnice.

Anul trecut, la începutul primăverii, voluntarii de la Centru au pus mână de la mână și au cumpărat vopsea și var pentru renovarea locuinței, apoi au văruit pereții, au vopsit ușile și ferestrele, au făcut ordine în casă și în curte și au reparat gardul din jurul acesteia.

Ca și alți locuitori de la sat, surorile Valentina și Irina cresc legume în grădină, iar voluntarii de la Centru le ajută să le planteze, să le îngrijească și să le cultive.

În pragul iernii, cei 15 voluntari ai Centrului parohial au adunat crengi uscate din pădurea satului, astfel asigurându-le pe bătrânele cu resurse pentru încălzirea locuinței.

Astfel, în paginile din cartea vieții celor două femei au apărut personaje noi, surorile s-au făcut cu niște nepoței harnici și săritori la nevoie.

Centrul parohial „Sf. Vasile cel Mare" din satul Cania a fost inaugurat în 2004 și oferă servicii de educație non-formală pentru copiii cu reușită slabă și/sau din familii social-vulnerabile, spălătorie și baie socială, garderobă socială. Anul trecut, de asistență din partea Centrului au beneficiat 33 de copii și 20 de persoane aflate în dificultate.

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29;
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 1210942 |  ieri: 280 |  azi: 176 |  Online: 4