Prima   »  Domenii de intervenție   »  Centrele parohiale   »  Centrul "Misericordia", s. Coșcalia (Căuşeni)   »  Noutăți » Voluntarii de la Coșcalia sunt îngerașii păzitori ai unui tânăr cu dizabilități
Voluntarii de la Coșcalia sunt îngerașii păzitori ai unui tânăr cu dizabilități
14.02.2013   926 Accesări  
   

Adevărata frumusețe a omului vine din interior și este conturată de bunătatea și lumina din sufletului său și de lucrurile frumoase pe care le face. Anume de acest principiu se ghidează voluntarii de la Centrul social din satul Coșcalia, raionul Căușeni, care nu ezită să fie îngerași păzitori ai persoanelor aflate în dificultate.

Cristin este unul dintre beneficiarii Centrul din Coșcalia. Are doar 18 ani, însă numărul de dificultăți pe care le-a depășit în această scurtă perioadă îl depășește considerabil pe cel al greutăților pe care alți oameni le întâmpină pe parcursul întregii vieți.

Chiar de la naștere, ca și orice bebeluș, s-a împrietenit cu căruciorul, însă dacă majoritatea copiilor la un moment dat fac primii pași și se despart de amicul lor, Cristin a rămas țintuit în el pentru totdeauna. S-a născut invalid și nu a putut combate acest handicap fizic, întrucât are nevoie de sume mari de bani, pe care familia lui nu le are.

Și fiindcă nicio nenorocire nu vine de una singură, pe când avea vreo 10 ani, mama lui l-a părăsit, iar copilul a rămas să înfrunte furtunile vieții doar împreună cu tatăl lui.

Din cauza că nu putea să meargă, nu a frecventat școala și nu a învățat să scrie și să citească.

Însă Dumnezeu nu a uitat de el și i-a trimis drept îngerași păzitori pe voluntarii de la Centrul din Coșcalia.

Datorită lor, băiatul a învățat să citească pe silabe și poate deja să-și scrie numele. Vara, tinerii voluntari îl scoteau la plimbare și încercau să-l facă să zâmbească cât mai des. Astfel și-a făcut mulți prieteni, care îi sunt alături și îi dau putere să continue lupta cu vitregiile sorții.

De Crăciun a avut parte de o surpriză plăcută: voluntarii și responsabilii de la Centru l-au colindat și i-au adus în dar un telefon mobil și multe dulciuri. Este greu de exprimat în cuvinte bucuria care se vedea atunci pe chipul lui.

Chiar dacă de la naștere poartă o cruce grea, această povară nu a reușit să-i frângă umerii firavi de copil, ci din contra, l-a călit și l-a făcut să prețuiască fiecare clipă frumoasă a vieții.

Centrul social din satul Coșcalia a fost deschis în 2007 și, cu ajutorul celor 14 voluntari care activează în cadrul lui, desfășoară activități de educație nonformală pentru copiii cu probleme de reușită școlară și cu risc de abandon al școlii. În prezent, de asistența acestui Centru beneficiază 36 de copii.

 

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29;
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 1223956 |  ieri: 470 |  azi: 68 |  Online: 2