Prima  »  Codependența
Codependența

De ce se spune că alcoolismul este o boală de familie?

 În primul rând, am putea crede că alcoolismul e o boală de familie pentru că se transmite în familie. Cei mai mulți membri în Al-Anon sunt soții ale alcoolicilor, dar, în același timp, au și părinți alcoolici. S-ar putea să aibă frați sau surori care fie suferă ei de această boală, fie sunt căsătoriți cu cineva care suferă. Medicii au observat că, de obicei, există mai mult decât un singur alcoolic în familie; din acest motiv ei au spus că există o tendință familială de a suferi de alcoolism, în același fel în care există o tendință familială de a suferi de diabet. Oricum, încă nu s-a dovedit că alcoolismul ar fi o boală moștenită direct. Se poate afirma că alcoolismul este o boală de familie pentru că alcoolismul unui membru al familiei afectează întreaga familie și toți se îmbolnăvesc. De ce se întâmplă asta? Pentru că, spre deosebire de diabet, alcoolismul nu există doar în corpul alcoolicului, ci este și o boală a relațiilor acestuia. Multe dintre simptomele bolii alcoolismului se regăsesc în comportamentul alcoolicului. Cei din jurul alcoolicul reacționează la comportamentul acestuia; ei vor să-l controleze, să-l compenseze sau să îl ascundă. De multe ori, se învinovățesc pentru asta și se simt răniți. În cele din urmă, ei înșiși vor avea probleme emoționale. 

 

Obsesia familiei

De multe ori, familia ajunge să fie la fel de obsedată de băutul alcoolicului a și alcoolicul însuși, numai că familia încearcă să găsească un mod de a-l face pe alcoolic să renunțe la consum, în timp ce alcoolicul încearcă să găsească modalități de a continua băutul. Ca urmare a acestei obsesii, ei uită de orice altceva. Copiii sunt neglijați, prietenii părăsiți, nu mai există nici un interes pentru lumea exterioară, responsabilitățile sunt uitate. O mare parte a timpului non-alcoolicilor este petrecută în încercări de schimbare a alcoolicului. Numai că nimic nu pare să dea rezultate.       

 

Anxietatea familială

 Atunci când alcoolicul are robleme din cauza băutului său, familia se îngrijorează. Toți se tem de ce s-ar putea întâmpla, stfel încât fac totul pentru a-l scăpa de bucluc. Îi fac treaba acestuia, plătesc facturile, curăță mizeria după el, îi repară greșelile, mint pentru el. Fără să își dea seama, ei îi lasă acestuia posibilitatea de a continua să bea. Ei nu știu că înlăturând toate consecințele dureroase ale băutului ei nu vor face decât să îi reîntărească alcoolicului convingerea că vor putea continua să bea, fără ca nimic rău să se întâmple.

 

Mânia familiei

Frustrată de comportamentul alcoolicului și de propria neputință de a-l controla, mândindu-se că alcoolicul bea intenționat pentru că nu îi iubește, familia îl va privi pe alcoolic cu mânie. Se vor certa, se vor contrazice, își vor spune în tot felul, vor încerca să se răzbune pentru toate suferințele. Întreaga casa devine un câmp de bătălie. Familia nu își dă seama că alcoolicul bea in cauză că nu se poate opri și că și el se urăște pentru asta. Pedepsindu-l pentru comportamentul său, ei îl conving că nu e demn de iubire. Astfel, i se va înlătura sentimentul de vinovăție, pentru că va consideracă, fiind pedepsit pentru băutul său, își plătește greșelile. Își imaginează că a plătit pentru comportamentul său negativ, astfel încât poate sa bea din nou.  

 

Negarea familiei

Alcoolicul neagă că el ar avea vreo problemă. El neagă că ar ave nevoie de ajutor. Promite că nu va mai bea niciodată. Acceptându-i promisiunile, familia neagă și ea problema. E a fel când spunem că alcoolicul bea intenționat. Ei nu i-ar accepta promisiunile dacă ar ști că el e bolnav și că nu se poate controla. Ei neagă problema atunci când o ascund de ceilalți și pretind că ea nu există. Neagă problema atunci când amenință și nu sunt consecvenți în ceea ce zic. Familia alcoolicului spune deseori un lucru și face alt lucru. Ei nu sunt conștienți de faptul că alcoolicul „ascultă" ceea ce fac ei și nu ce spun.      

Copiii alcoolicilor pot fi afectați în diferite moduri: răniți direct de comportamentul alcoolicului, mai ales dacă există violență; atunci când bea, alcoolicul face deseori promisiuni pe care nu le poate păstra sau pe care nu și e amintește;  rușine în fața prietenilor și riscul de a urma un model de viață incorect.  

Å¢inând cont de cele enumerate, familia joacă totuși un rol primordial în tratamentul dependentului de alcool.

Parteneri


 

 

 


Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29; E-mail: office@diaconia.md
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 814265 |  ieri: 489 |  azi: 0 |  Online: 0