Domenii de intervenție

Proiectul "În brațele mamei"-sprijin pentru mamele aflate în pragul disperării
01.10.2013
Anul inaugurării: 2010; Finanțatori: Caritas Viena, Caritas Ambrosiana, Monaco Aide et Presence, Church World Service. Scopul proiectului este asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie. Proiectul presupune cazarea în Centrul maternal  a cuplurilor-mamă copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor etc., în vederea creării unui mecanism de viață autonomă; asistarea în comunitate a cuplurilor
Proiectul "Brațele părintești"
07.10.2013
Anul lansării: 2011; Finanțator: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Scop: susținerea familiilor social-vulnerabile; Descriere: proiectul presupune asistarea la distanță a unor familii social-vulnerabile; lunar acestea beneficiază, după necesitate, de asistență materială (produse alimentare, igienice, rechizite școlare etc), precum și de servicii de asistență juridică, psihologică și sprirituală; Impact: au fost susținute 20 de familii din Chișinău și Orhei.
Apartamentul social „Spre Independență”
07.10.2013
Anul inaugurării: 2007; Finanțatori: Monaco Aide et Presence, Vismara/Caritas Ambrosiana, Caritas Viena; Scop: integrarea socială a orfanilor și orfanilor social; Descriere: anual, câte 6-7 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate, sunt găzduite în cadrul Apartamentului social ”“ stabiliment social din Orhei. Serviciile oferite (asistență socială, psiphologică, spirituală, vocațională etc.) urmăresc creșterea gradului de autonomie personală și socială a tinerelor; Impact: a cincea generație de beneficiare a absolvit în mai 2012, iar în prezent aici se află alte 6 tinere.
Dezvoltăm solidaritatea socială
02.10.2013
Proiectul "Aproape de Aproapele" Anul lansării: 2013 Finanțatori: Caritas Viena (Austria), Caritas Ambrosiana (Italia), Vismara(Italia) Scop: crearea unui mecanism autohton de solidaritate socială prin colectarea bunurilor și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate. În cadrul său activează o cantină socială mobilă și un depozit de bunuri. Beneficiari: bătrâni, persoane fără adăpost, familii social-vulnerabile      
Proiectul „Young Diaconia”
10.10.2013
Proiectul „Young Diaconia” Anul lansării: 2007; Finanțator: Caritas Viena; Scop: creșterea numărului de tineri implicați în programele Diaconiei, prin sprijinirea participării lor în diverse activități de voluntariat, în beneficiul comunității; Descriere: prin acest proiect, se valorifică tânărul ca resursă capabilă de a schimba viața comunității, în acest sens a fost formată rețeaua „Orthonet”, formată de grupuri de tineri din diverse parohii ale Mitropoliei Basarabiei; Impact: au fost active 7 grupuri de voluntari (cca 130 de tineri), care s-au implicat în activități sociale la nivel de
Proiectul „Taberele Solidarității”
10.10.2013
Proiectul „Taberele de vară” Anul lansării: 2005; Parteneri: Caritas Ambrosiana și Bambini in Romania; Scop: promovarea voluntariatului și a activităților de animație în zonele rurale; Descriere: taberele de zi sunt organizate de către o echipă formată de voluntari din Italia și Republica Moldova. Programul fiecărei tabere conține: jocuri, activități de educație non-formală pentru copii și activități sociale (asistarea la domiciliu a bătrânilor, activități ecologice etc.). Fiecare tabără durează 6 zile; Impact: au fost organizate 4 tabere de vară în localitățile: Manta (r-nul Cahul), Răzălăi (r-nul
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog”
10.10.2013
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog” Anul lansării: 2011; Scop: prevenirea traficului și consumului de droguriși alcool; Finanțator: Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova; Descriere: activitățile de bază ale proiectului vizează formarea unei rețele primare de intervenție comunitară și dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului și consumului de droguri/alcool; Impact: 1579 de tineri din 20 de instituții de învățământ au participat la lecții de informare; 20 persoane au beneficiat de consiliere în cele 3 centre specializate din Chișinău, Orhei
Prima   »  Noutăți   »  Știri » Impresii de la cea mai mare întâlnire a tinerilor ortodocși (ITO) 2017
Impresii de la cea mai mare întâlnire a tinerilor ortodocși (ITO) 2017
05.09.2017   364 Accesări  
   

Un grup de 300 tineri împreună cu preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei au participat la cea mai mare întâlnire internațională a tinerilor ortodocși. Aceasta a avut loc între 1 și 4 septembrie, la Iași. La eveniment au participat peste 6.000 de tineri din peste 30 de țări.

Scopul întâlnirii a fost crearea cadrului în care tinerii să poată găsi modele și trăi experiențe formatoare, care să-i apropie de Biserică prin împărtășirea valorilor creștin ortodoxe și încurajarea dialogului dintre grupurile de tineret din țară și străinătate.

În cadrul celor patru zile tinerii au participat la conferințe, dezbateri, ateliere, expoziţii ect. Cele mai memorabile momente au fost conferința „Tânărul în căutarea libertății”, susţinută de preotul Constantin Necula şi un impresionant al Marș al Tinereții.

Doina Cerchina, facilitator: „Experiența de care am avut parte la Iași se trăiește, nu se definește. 6000 de oameni adunați acolo și uniți de o valoare comună: credința în Dumnezeu și dragostea față de oameni. Rolul de facilitator a fost, pentru mine, un rol asumat și o posibilitate de a ieși din zona de confort. Oameni, locuri, lucruri noi, emoții de nedescris, și toate astea în doar 4 zile.”

Părintele Vadim Dimitrenco, Ştefan-Vodă: „În acest an am participat la ITO împreună cu 11 tineri din parohie. Cred că astfel de întâlniri sunt importante pentru creştinii ortodocşi, dar mai ales pentru tineri, deoarece ei au nevoie de comunicare, iar aceasta este o ocazie în plus de a comunica, de a lega prietenii şi a discuta despre bucuriile şi preocupările lor în interiorul Bisericii. Momentul culminant al acţiunii cred că a fost Marşul tinerilor ortodocşi, care a avut loc pe data de 3 septembrie.”

Cristi Munteanu, voluntar Diaconia, participant ITO: „M-am simţit o parte, o parte ITO, o parte a Bisericii şi a unei comunităţi, unde fiecare om are istoria, viaţa şi fricile sale, dar în perioada 1-4 septembrie, toate acestea au fost un lucru de echipă! Zâmbetele, vorbele frumoase şi cel mai important rugăciunea împreună cu Dumnezeu au fost aţa roşie, baza unei întâlniri cu adevărat în numele Domnului! Aş vrea să strâng mâna fiecărui om care a participat la eveniment, pentru că noi suntem armata lui Dumnezeu, aici, pe pământ!”

Sorina Seu, Feteşti, participant ITO: „Evenimentul a fost grandios, aveai senzația că toți din Iași erau participanți ITO. Cel mai mult m-a impresionat conferința părintelui Constantin Necula, de la care am primit sfaturi utile şi foarte practice. O experienţă minunată şi de suflet. ”

Amintim că evenimentul se încadrează în seria evenimentelor organizate la Baia Mare în 2013 și 2014, Cluj 2015 și București 2016 cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29; E-mail: office@diaconia.md
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 905595 |  ieri: 259 |  azi: 177 |  Online: 1