Domenii de intervenție

Proiectul "În brațele mamei"-sprijin pentru mamele aflate în pragul disperării
01.10.2013
Anul inaugurării: 2010; Finanțatori: Caritas Viena, Caritas Ambrosiana, Monaco Aide et Presence, Church World Service. Scopul proiectului este asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie. Proiectul presupune cazarea în Centrul maternal  a cuplurilor-mamă copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor etc., în vederea creării unui mecanism de viață autonomă; asistarea în comunitate a cuplurilor
Proiectul "Brațele părintești"
07.10.2013
Anul lansării: 2011; Finanțator: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Scop: susținerea familiilor social-vulnerabile; Descriere: proiectul presupune asistarea la distanță a unor familii social-vulnerabile; lunar acestea beneficiază, după necesitate, de asistență materială (produse alimentare, igienice, rechizite școlare etc), precum și de servicii de asistență juridică, psihologică și sprirituală; Impact: au fost susținute 20 de familii din Chișinău și Orhei.
Apartamentul social „Spre Independență”
07.10.2013
Anul inaugurării: 2007; Finanțatori: Monaco Aide et Presence, Vismara/Caritas Ambrosiana, Caritas Viena; Scop: integrarea socială a orfanilor și orfanilor social; Descriere: anual, câte 6-7 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate, sunt găzduite în cadrul Apartamentului social ”“ stabiliment social din Orhei. Serviciile oferite (asistență socială, psiphologică, spirituală, vocațională etc.) urmăresc creșterea gradului de autonomie personală și socială a tinerelor; Impact: a cincea generație de beneficiare a absolvit în mai 2012, iar în prezent aici se află alte 6 tinere.
Dezvoltăm solidaritatea socială
02.10.2013
Proiectul "Aproape de Aproapele" Anul lansării: 2013 Finanțatori: Caritas Viena (Austria), Caritas Ambrosiana (Italia), Vismara(Italia) Scop: crearea unui mecanism autohton de solidaritate socială prin colectarea bunurilor și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate. În cadrul său activează o cantină socială mobilă și un depozit de bunuri. Beneficiari: bătrâni, persoane fără adăpost, familii social-vulnerabile      
Proiectul „Young Diaconia”
10.10.2013
Proiectul „Young Diaconia” Anul lansării: 2007; Finanțator: Caritas Viena; Scop: creșterea numărului de tineri implicați în programele Diaconiei, prin sprijinirea participării lor în diverse activități de voluntariat, în beneficiul comunității; Descriere: prin acest proiect, se valorifică tânărul ca resursă capabilă de a schimba viața comunității, în acest sens a fost formată rețeaua „Orthonet”, formată de grupuri de tineri din diverse parohii ale Mitropoliei Basarabiei; Impact: au fost active 7 grupuri de voluntari (cca 130 de tineri), care s-au implicat în activități sociale la nivel de
Proiectul „Taberele Solidarității”
10.10.2013
Proiectul „Taberele de vară” Anul lansării: 2005; Parteneri: Caritas Ambrosiana și Bambini in Romania; Scop: promovarea voluntariatului și a activităților de animație în zonele rurale; Descriere: taberele de zi sunt organizate de către o echipă formată de voluntari din Italia și Republica Moldova. Programul fiecărei tabere conține: jocuri, activități de educație non-formală pentru copii și activități sociale (asistarea la domiciliu a bătrânilor, activități ecologice etc.). Fiecare tabără durează 6 zile; Impact: au fost organizate 4 tabere de vară în localitățile: Manta (r-nul Cahul), Răzălăi (r-nul
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog”
10.10.2013
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog” Anul lansării: 2011; Scop: prevenirea traficului și consumului de droguriși alcool; Finanțator: Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova; Descriere: activitățile de bază ale proiectului vizează formarea unei rețele primare de intervenție comunitară și dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului și consumului de droguri/alcool; Impact: 1579 de tineri din 20 de instituții de învățământ au participat la lecții de informare; 20 persoane au beneficiat de consiliere în cele 3 centre specializate din Chișinău, Orhei
Prima   »  Noutăți   »  Știri » Tabăra Spirituală „Trepte spre lumină”. Vezi cum a decurs ce-a de-a doua zi.„Tabăra Spirituală este o îmbinare reușită între valorile bisericești și cele umane.”
Tabăra Spirituală „Trepte spre lumină”. Vezi cum a decurs ce-a de-a doua zi.„Tabăra Spirituală este o îmbinare reușită între valorile bisericești și cele umane.”
20.07.2017   764 Accesări  
   

Mitropolia Basarabiei organizează, în perioada 18-21 iulie, cea de-a doua ediție a taberei spirituale Trepte spre lumină. În acest an, activitatea se desfășoară sub genericul „Cetatea prieteniei” și întrunește peste 230 de participanți. Vă invităm să descoperiți cum s-a desfășurat cea de-a doua zi de tabără.

Tabăra Spirituală este o îmbinare reușită între valorile bisericești și cele umane.

În mijloc de pădure, la Mănăstirea “Sfinții Mucenici Adrian și Natalia” din s. Costuleni r-nul Ungheni, a doua zi de tabără a început, sub sunetul clopotelor, cu tradiționala rugăciune de dimineață. Rugăciunea aduce binecuvântarea lui Dumnezeu pentru o nouă zi a cărui program se anunțase plin de activități care scot în evidență importanța prieteniei în zilele noastre.

În poiana Prieteniei, denumire aleasă și în conformitate cu genericul taberei, tinerii au fost implicați într-o activitate de cunoaștere în care fiecare grup de tineri din parohii a avut ocazia să se prezinte. Fiecare grup a venit cu o lozincă și îndemnuri care-i reprezintă, precum: „Să uităm de nepăsare”, „Dacă vrem noi o schimbare”, „Sperăm în ziua de mâine/Și credem în tine”, „Zâmbește, iubește și mai bine/Fii voluntar ca mine!”.

Cei peste 200 de tineri și 15 preoți au fost implicați în activități de cunoaștere și sesiuni spirituale, dar și jocuri energice. Activitățile pregătite de echipa de organizatori au drept scop apropierea tinerilor de Dumnezeu, dezvoltarea capacităților strategice și a celor de lucru în grup. În total, la tabără sunt 15 grupuri de tineri cu vârsta de la 7 la 18 ani.  Activitățile sportive combinate cu atelierele de creație sporesc spiritul competitiv și pun în  valoare capacitățile fiecărui tânăr.

Părintele Nicolae Creţu, coordonatorul grupului de tineri din parohia „Sfântul Ierarh Grigore Palama” din Chișinău: „Observ o atmosferă plină de entuziasm atât din partea preoților, cât și a tinerilor.  Tabăra Spirituală este o îmbinare reușită între valorile bisericești și cele umane. Tinerii care ajung la tabără se modelează, devin mai prietenoși și au ocazia de a acumula noi experiențe, noi învățături propovăduite de preoți care le vor fi de mare ajutor și sprijin în viața personală.  Aici au posibilitatea să comunice cu alți preoți și se pot bucura de experiența acestora și își pot lărgi orizonturile. Deznodământul taberei este că preoții împreună cu tinerii pot forma o unitate, Biserica devenind vie prin tinerii activi care devin în timp mai apropiați de Credință. Am observat că tabăra lasă amprentă și ne demonstrează că se pot crea punți de legătură, schimba mentalități, distruge ziduri ale indiferenței și ne poate apropia de Hristos.

Tabăra mai este și o evadare în plină perioadă de consumism modern unde se pun bazele unei platforme care ajută să descoperim căile de comunicare dintre Dumnezei și tinerii din zilele noastre. Toate acestea se încununează cu îmbrățișări prietenoase și speranțe la noi revederi”.

În prima zi de tabără, a avut loc sesiunea spirituală „Întreabă tânărul” în cadrul căreia a fost dezbătută tema Prieteniei. Astfel, tinerii au avut ocazia să-și expună părerea cu referire la ce înseamnă prietenia pentru ei și cum generația de astăzi percepe și trăiește această valoare.

Una din tinerele prezente anul acesta în tabără este și Emilia Enachi (15 ani) de la Sadova care și- a împărtășit cu noi părerile despre tabără de anul trecut și ne-a vorbit despre cum vede tabăra de anul acesta: „Tabăra spirituală de anul trecut unde am discutata despre „Frumosul va salva lumea, cine va salva frumosul?” a fost pentru noi începtul unei noi experiențe, tabăra ce ne-a unit pe 200 de tineri pentru a ne descoperi și pentru a cunoaște noi oameni. Posibilitatea de a ne valorifica timpul, zidindu-ne din interior bunătatea și credința. Ediția a II-a a taberei „Trepte spre lumină” ne provoacă să trăim o experiență bazată pe vechiul principiu- „Suntem aici să ne apropiem unul de altul și de Dumnezeu”.

Seara a culminat cu un foc de tabără și o proiecție de film despre Prietenie.

 

Amintim că Tabăra Spirituală se află la cea de-a doua ediție și se desfășoară sub genericul „Cetatea Prieteniei”. Prima ediție a avut loc în 2016 și a întrunit circa 250 de participanți.

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29; E-mail: office@diaconia.md
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 905602 |  ieri: 259 |  azi: 183 |  Online: 7