Domenii de intervenție

Proiectul "În brațele mamei"-sprijin pentru mamele aflate în pragul disperării
01.10.2013
Anul inaugurării: 2010; Finanțatori: Caritas Viena, Caritas Ambrosiana, Monaco Aide et Presence, Church World Service. Scopul proiectului este asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie. Proiectul presupune cazarea în Centrul maternal  a cuplurilor-mamă copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor etc., în vederea creării unui mecanism de viață autonomă; asistarea în comunitate a cuplurilor
Proiectul "Brațele părintești"
07.10.2013
Anul lansării: 2011; Finanțator: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Scop: susținerea familiilor social-vulnerabile; Descriere: proiectul presupune asistarea la distanță a unor familii social-vulnerabile; lunar acestea beneficiază, după necesitate, de asistență materială (produse alimentare, igienice, rechizite școlare etc), precum și de servicii de asistență juridică, psihologică și sprirituală; Impact: au fost susținute 20 de familii din Chișinău și Orhei.
Apartamentul social „Spre Independență”
07.10.2013
Anul inaugurării: 2007; Finanțatori: Monaco Aide et Presence, Vismara/Caritas Ambrosiana, Caritas Viena; Scop: integrarea socială a orfanilor și orfanilor social; Descriere: anual, câte 6-7 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate, sunt găzduite în cadrul Apartamentului social ”“ stabiliment social din Orhei. Serviciile oferite (asistență socială, psiphologică, spirituală, vocațională etc.) urmăresc creșterea gradului de autonomie personală și socială a tinerelor; Impact: a cincea generație de beneficiare a absolvit în mai 2012, iar în prezent aici se află alte 6 tinere.
Dezvoltăm solidaritatea socială
02.10.2013
Proiectul "Aproape de Aproapele" Anul lansării: 2013 Finanțatori: Caritas Viena (Austria), Caritas Ambrosiana (Italia), Vismara(Italia) Scop: crearea unui mecanism autohton de solidaritate socială prin colectarea bunurilor și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate. În cadrul său activează o cantină socială mobilă și un depozit de bunuri. Beneficiari: bătrâni, persoane fără adăpost, familii social-vulnerabile      
Proiectul „Young Diaconia”
10.10.2013
Proiectul „Young Diaconia” Anul lansării: 2007; Finanțator: Caritas Viena; Scop: creșterea numărului de tineri implicați în programele Diaconiei, prin sprijinirea participării lor în diverse activități de voluntariat, în beneficiul comunității; Descriere: prin acest proiect, se valorifică tânărul ca resursă capabilă de a schimba viața comunității, în acest sens a fost formată rețeaua „Orthonet”, formată de grupuri de tineri din diverse parohii ale Mitropoliei Basarabiei; Impact: au fost active 7 grupuri de voluntari (cca 130 de tineri), care s-au implicat în activități sociale la nivel de
Proiectul „Taberele Solidarității”
10.10.2013
Proiectul „Taberele de vară” Anul lansării: 2005; Parteneri: Caritas Ambrosiana și Bambini in Romania; Scop: promovarea voluntariatului și a activităților de animație în zonele rurale; Descriere: taberele de zi sunt organizate de către o echipă formată de voluntari din Italia și Republica Moldova. Programul fiecărei tabere conține: jocuri, activități de educație non-formală pentru copii și activități sociale (asistarea la domiciliu a bătrânilor, activități ecologice etc.). Fiecare tabără durează 6 zile; Impact: au fost organizate 4 tabere de vară în localitățile: Manta (r-nul Cahul), Răzălăi (r-nul
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog”
10.10.2013
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog” Anul lansării: 2011; Scop: prevenirea traficului și consumului de droguriși alcool; Finanțator: Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova; Descriere: activitățile de bază ale proiectului vizează formarea unei rețele primare de intervenție comunitară și dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului și consumului de droguri/alcool; Impact: 1579 de tineri din 20 de instituții de învățământ au participat la lecții de informare; 20 persoane au beneficiat de consiliere în cele 3 centre specializate din Chișinău, Orhei
Prima   »  Noutăți   »  Știri » Eveniment special dedicat voluntarilor Diaconiei
Eveniment special dedicat voluntarilor Diaconiei
23.06.2017   472 Accesări  
   

Pe data de 22 iunie, Misiunea Socială „Diaconia” a organizat  la Chişinău Ziua voluntarilor Diaconiei, acţiune la care au participat  peste 180 de tineri însoţiţi de preoţii parohi şi coordonatorii din 13 localităţi. Evenimentul a fost binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.  

Scopul acţiunii a fost de a-i reuni într-o activitate non-formală pe voluntarii din parohiile Mitropoliei Basarabiei şi, specific pentru cea de-a şasea ediţie, a fost  participarea grupurilor de tineri din mai multe parohii, inclusiv cele care nu au un centru social, dar dezvoltă diferite proiecte cu implicarea voluntarilor.  

Fiecare grup de tineri şi-a prezentat într-un mod creativ activităţile, iar pentru ei au fost organizate ateliere creative şi de sport.

„Cine ajută Biserica şi pe cei sărmani, îl ajută pe Hristos.”

Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor: „Mântuitorul Hristos ne zice că  „unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor” (Matei, 18,20) şi ne îndeamnă să îi ajutăm pe cei bătrâni, nevoiaşi şi bolnavi. Anume voi sunteţi cei care acolo, în localităţile de unde veniţi, urmaţi acest îndemn şi arătaţi iubire şi grijă faţă de semeni.  Biserica e îndatorată să facă multe lucruri pentru comunitate, de aceea şi voluntarii ar trebui să fie mai mulţi.  Pe lume suntem trecători, dar faptele bune le vom găsi în Cer, pentru că cine ajută Biserica şi pe cei sărmani, îl ajută pe Hristos.”

Oleg Paraschiv, Secretar general, „Diaconia”: „Acest eveniment este o ocazie să vă mulţumim fiecăruia în parte, dar şi părinţilor voştri pentru implicare şi efort.  Un preot nu poate reuşi să rezolve toate problemele din localitate, dar avându-vă  alături,  ghidaţi de valorile Bisericii, ne convingeţi zi de zi că faceţi lucruri măreţe. Ţinem să vă asigurăm că Diaconia va sprijini în continuare iniţiativele voastre.”

Sorina Seu, voluntar la Centrul parohial din Feteşti (Edineţ):  „Dorinţa de a schimba ceva în lume, dar şi de a-i ajuta pe cei nevoiaşi sunt principalele motive pentru care  fac voluntariat. Le recomand tuturor tinerilor să facă măcar o oră pe zi o activitate de voluntariat, pentru că astfel pot  învăţa multe lucruri importante pentru viaţă, iar zâmbetul unui bătrân după ce i-ai fost de ajutor, nu se compară cu vreun alt dar de preţ.”

Mesaje de apreciere pentru participanţi a avut şi Părintele Ioan Cosoi, coordonatorul Centrului de resurse din cadrul „Diaconia”, dar şi Nadejda Străjescu, coordonatorul programelor de voluntariat. Ambii au  apreciat valoarea acestui eveniment, dar şi a activităţilor zilnice pe care le organizează  voluntarii alături de preoţi.  La rândul lor, preoţii au menţionat că, defapt, numărul tinerilor implicaţi în proiectele parohiilor este mult mai mare, iar întâlnirile de acest gen  sunt o posibilitate de a-i motiva şi pe semenii lor să fie alături de Biserică.

Misiunea Socială „Diaconia” este structură a Mitropoliei Basarabiei şi membă a Federației Filantropia care activează pe întreg teritoriul Republicii Moldova, fiind unul dintre cei mai mari prestatori de servicii sociale. În 2016, în proiectele organizaţiei s-au implicat zilnic sau în cadrul campaniilor peste 1000 de voluntari în 35 de parohii din întreaga ţară.

Reportaj video de la eveniment.

 

 

 

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29; E-mail: office@diaconia.md
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 905594 |  ieri: 259 |  azi: 176 |  Online: 0