Domenii de intervenție

Proiectul "În brațele mamei"-sprijin pentru mamele aflate în pragul disperării
01.10.2013
Anul inaugurării: 2010; Finanțatori: Caritas Viena, Caritas Ambrosiana, Monaco Aide et Presence, Church World Service. Scopul proiectului este asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie. Proiectul presupune cazarea în Centrul maternal  a cuplurilor-mamă copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor etc., în vederea creării unui mecanism de viață autonomă; asistarea în comunitate a cuplurilor
Proiectul "Brațele părintești"
07.10.2013
Anul lansării: 2011; Finanțator: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Scop: susținerea familiilor social-vulnerabile; Descriere: proiectul presupune asistarea la distanță a unor familii social-vulnerabile; lunar acestea beneficiază, după necesitate, de asistență materială (produse alimentare, igienice, rechizite școlare etc), precum și de servicii de asistență juridică, psihologică și sprirituală; Impact: au fost susținute 20 de familii din Chișinău și Orhei.
Apartamentul social „Spre Independență”
07.10.2013
Anul inaugurării: 2007; Finanțatori: Monaco Aide et Presence, Vismara/Caritas Ambrosiana, Caritas Viena; Scop: integrarea socială a orfanilor și orfanilor social; Descriere: anual, câte 6-7 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate, sunt găzduite în cadrul Apartamentului social ”“ stabiliment social din Orhei. Serviciile oferite (asistență socială, psiphologică, spirituală, vocațională etc.) urmăresc creșterea gradului de autonomie personală și socială a tinerelor; Impact: a cincea generație de beneficiare a absolvit în mai 2012, iar în prezent aici se află alte 6 tinere.
Dezvoltăm solidaritatea socială
02.10.2013
Proiectul "Aproape de Aproapele" Anul lansării: 2013 Finanțatori: Caritas Viena (Austria), Caritas Ambrosiana (Italia), Vismara(Italia) Scop: crearea unui mecanism autohton de solidaritate socială prin colectarea bunurilor și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate. În cadrul său activează o cantină socială mobilă și un depozit de bunuri. Beneficiari: bătrâni, persoane fără adăpost, familii social-vulnerabile      
Proiectul „Young Diaconia”
10.10.2013
Proiectul „Young Diaconia” Anul lansării: 2007; Finanțator: Caritas Viena; Scop: creșterea numărului de tineri implicați în programele Diaconiei, prin sprijinirea participării lor în diverse activități de voluntariat, în beneficiul comunității; Descriere: prin acest proiect, se valorifică tânărul ca resursă capabilă de a schimba viața comunității, în acest sens a fost formată rețeaua „Orthonet”, formată de grupuri de tineri din diverse parohii ale Mitropoliei Basarabiei; Impact: au fost active 7 grupuri de voluntari (cca 130 de tineri), care s-au implicat în activități sociale la nivel de
Proiectul „Taberele Solidarității”
10.10.2013
Proiectul „Taberele de vară” Anul lansării: 2005; Parteneri: Caritas Ambrosiana și Bambini in Romania; Scop: promovarea voluntariatului și a activităților de animație în zonele rurale; Descriere: taberele de zi sunt organizate de către o echipă formată de voluntari din Italia și Republica Moldova. Programul fiecărei tabere conține: jocuri, activități de educație non-formală pentru copii și activități sociale (asistarea la domiciliu a bătrânilor, activități ecologice etc.). Fiecare tabără durează 6 zile; Impact: au fost organizate 4 tabere de vară în localitățile: Manta (r-nul Cahul), Răzălăi (r-nul
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog”
10.10.2013
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog” Anul lansării: 2011; Scop: prevenirea traficului și consumului de droguriși alcool; Finanțator: Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova; Descriere: activitățile de bază ale proiectului vizează formarea unei rețele primare de intervenție comunitară și dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului și consumului de droguri/alcool; Impact: 1579 de tineri din 20 de instituții de învățământ au participat la lecții de informare; 20 persoane au beneficiat de consiliere în cele 3 centre specializate din Chișinău, Orhei
Prima   »  Noutăți   »  Știri » Diaconia a lansat 10 garderobe sociale în localitățile din țară
Diaconia a lansat 10 garderobe sociale în localitățile din țară
04.05.2017   875 Accesări  
   

Localități implicate  în proiect (10): Bălăbănești, Căușeni, Hâncești, Hagimus, Costuleni, Crasnoarmeiscoe, Palanca, Peresecina, Sloveanca și Ștefan-Vodă.

 

În iulie 2016, Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei a lansat proiectul „Banca de Haine” - primul proiect de colectare publică de bunuri. Scopul proiectului este susţinerea şi dezvoltarea unui mecanism durabil de solidaritate socială pentru ajutorarea oamenilor nevoiași.

În prima etapă de proiect, în cinci sectoare ale Chișinăului au fost amplasate cinci boxe special amenajate de colectare a bunurilor. Boxele, parte a proiectului „Banca de haine”,  au fost și rămân a fi o premieră pentru Republica Moldova. Conform standardelor internaționale, acestea întrunesc toate condițiile pentru a oferi siguranță donațiilor. Grație proiectului „Banca de haine”, oamenii care vor să facă o donație de bunuri vor avea la îndemână un instrument accesibil ce va facilita procesul de donație.

 Timp de 10 luni, oamenii au donat prin intermediul boxelor de colectare a hainelor, o cantitate de 75 de tone de bunuri: haine, jucării, încălțăminte, covoare și alte lucruri, dintre care 25 de tone au ajuns la beneficiari.

Donațiile acumulate în Chișinău și dinamica dezvoltării proiectului, a favorizat inițierea celei de a doua etape a proiectului și anume deschiderea a noi garderobe sociale în localitățile rurale din întreaga țară.

Pentru extinderea reţelei de Garderobe Sociale a fost lansat un concurs de minigranturi destinat comunităţilor în cadrul căruia au fost selectate spaţiile pentru amenajarea garderobelor şi, în cele din urmă, a fost implementat programul de minigrant.

Serviciul social „Garderoba socială” a fost lansat la final de martie 2017, atunci când a fost finalizată etapa de amenajare a încăperii garderobelor. După ce a fost identificat un loc potrivit pentru a deveni o ulterioară garderobă socială, în unele localități a fost supus lucrărilor de reparații, apoi amenajate cu mobilier corespunzător pentru păstrarea hainelor.

Câte o Garderobă Socială a fost deschisă în cele 10 localități: Bălăbănești, Căușeni, Hâncești, Hagimus, Costuleni, Crasnoarmeiscoe, Palanca, Peresecina, Sloveanca și Ștefan-Vodă.

Acum, toate donațiile de haine ajung aici de la depozitul de bunuri al Diaconiei. Preoții din parohii fac solicitări conform necesităților din localitate (de exemplu: 2 saci de haine de vară pentru femei, 3 saci de haine de iarnă pentru bărbați sau 4 saci de haine de vară pentru copii cu vârsta până la 7 ani). Fiecare preot, cu ajutorul asistentului social din localitate, identifică persoanele care au nevoie de ajutor material și le anunță când acestea pot veni să își aleagă lucrurile de care au nevoie.

Doar în luna aprilie au fost colectate 5 tone de bunuri materiale şi 2.8 tone au ajuns la garderobele sociale din parohiile cu care Diaconia colaborează.

Acest proiect este realizat de Misiunea Socială „Diaconia” cu suportul Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation - Moldova din resursele acordate de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.  Cu informaţii despre garderobele sociale lansate, revenim pe parcurs. 

În total, Mitropolia Basarabiei are sub egida sa un număr total de 17 garderobe sociale în localitățile: Costiuleni, Crasnoarmeiscoe, Bălăbănești, Căușeni, Hâncești, Sloveanca, Palanca, Peresecina, Ștefan-Vodă, Hagimus, Săseni, Pojorăni, Coșcalia, Chlimăuți, Ucrainca, Roșcani și Fetești.

 

 

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29; E-mail: office@diaconia.md
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 860320 |  ieri: 882 |  azi: 542 |  Online: 1