Domenii de intervenție

Proiectul "În brațele mamei"-sprijin pentru mamele aflate în pragul disperării
01.10.2013
Anul inaugurării: 2010; Finanțatori: Caritas Viena, Caritas Ambrosiana, Monaco Aide et Presence, Church World Service. Scopul proiectului este asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie. Proiectul presupune cazarea în Centrul maternal  a cuplurilor-mamă copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor etc., în vederea creării unui mecanism de viață autonomă; asistarea în comunitate a cuplurilor
Proiectul "Brațele părintești"
07.10.2013
Anul lansării: 2011; Finanțator: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei; Scop: susținerea familiilor social-vulnerabile; Descriere: proiectul presupune asistarea la distanță a unor familii social-vulnerabile; lunar acestea beneficiază, după necesitate, de asistență materială (produse alimentare, igienice, rechizite școlare etc), precum și de servicii de asistență juridică, psihologică și sprirituală; Impact: au fost susținute 20 de familii din Chișinău și Orhei.
Apartamentul social „Spre Independență”
07.10.2013
Anul inaugurării: 2007; Finanțatori: Monaco Aide et Presence, Vismara/Caritas Ambrosiana, Caritas Viena; Scop: integrarea socială a orfanilor și orfanilor social; Descriere: anual, câte 6-7 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate, sunt găzduite în cadrul Apartamentului social ”“ stabiliment social din Orhei. Serviciile oferite (asistență socială, psiphologică, spirituală, vocațională etc.) urmăresc creșterea gradului de autonomie personală și socială a tinerelor; Impact: a cincea generație de beneficiare a absolvit în mai 2012, iar în prezent aici se află alte 6 tinere.
Dezvoltăm solidaritatea socială
02.10.2013
Proiectul "Aproape de Aproapele" Anul lansării: 2013 Finanțatori: Caritas Viena (Austria), Caritas Ambrosiana (Italia), Vismara(Italia) Scop: crearea unui mecanism autohton de solidaritate socială prin colectarea bunurilor și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate. În cadrul său activează o cantină socială mobilă și un depozit de bunuri. Beneficiari: bătrâni, persoane fără adăpost, familii social-vulnerabile      
Proiectul „Young Diaconia”
10.10.2013
Proiectul „Young Diaconia” Anul lansării: 2007; Finanțator: Caritas Viena; Scop: creșterea numărului de tineri implicați în programele Diaconiei, prin sprijinirea participării lor în diverse activități de voluntariat, în beneficiul comunității; Descriere: prin acest proiect, se valorifică tânărul ca resursă capabilă de a schimba viața comunității, în acest sens a fost formată rețeaua „Orthonet”, formată de grupuri de tineri din diverse parohii ale Mitropoliei Basarabiei; Impact: au fost active 7 grupuri de voluntari (cca 130 de tineri), care s-au implicat în activități sociale la nivel de
Proiectul „Taberele Solidarității”
10.10.2013
Proiectul „Taberele de vară” Anul lansării: 2005; Parteneri: Caritas Ambrosiana și Bambini in Romania; Scop: promovarea voluntariatului și a activităților de animație în zonele rurale; Descriere: taberele de zi sunt organizate de către o echipă formată de voluntari din Italia și Republica Moldova. Programul fiecărei tabere conține: jocuri, activități de educație non-formală pentru copii și activități sociale (asistarea la domiciliu a bătrânilor, activități ecologice etc.). Fiecare tabără durează 6 zile; Impact: au fost organizate 4 tabere de vară în localitățile: Manta (r-nul Cahul), Răzălăi (r-nul
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog”
10.10.2013
Proiectul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viață fără drog” Anul lansării: 2011; Scop: prevenirea traficului și consumului de droguriși alcool; Finanțator: Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova; Descriere: activitățile de bază ale proiectului vizează formarea unei rețele primare de intervenție comunitară și dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului și consumului de droguri/alcool; Impact: 1579 de tineri din 20 de instituții de învățământ au participat la lecții de informare; 20 persoane au beneficiat de consiliere în cele 3 centre specializate din Chișinău, Orhei
Prima   »  Noutăți   »  Știri » Sunt bătrâni, singuri și au nevoie de ajutor. Cum poți dona alimente pentru oamenii sărmani din Moldova
Sunt bătrâni, singuri și au nevoie de ajutor. Cum poți dona alimente pentru oamenii sărmani din Moldova
27.03.2017   373 Accesări  
   

Fără copii și uitați de lume, bătrânii Moldovei locuiesc în case înfrigurate și așteaptă cuminți să le treacă cineva pragul. Un prânz cald sau un pachet cu provizii alimentare e singura lor alinare.

Persoanele în etate vor să vorbească, dar nu are cine să-i asculte. „Omul care nu a avut e obișnuit să nu aibă și se descurcă cu ceea ce are. Problema e singuratatea. Am fost în satul Bădiceni. Acolo toate perdelele sunt trase într-o parte, iar ei stau la geam și privesc drumul. Cea mai mare foame pe care o au este foamea de comunicare, de a sta de vorbă cu cineva”, spune preotul Sorin Huluța de la Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Soroca.

 

 

Donația fiecăruia poate umple farfuria unui om flămând

Mulți bătrâni nu au o familie și trăiesc din mila oamenilor sau a organizațiilor necomerciale. În ajun de Florii, Misiunea Socială „Diaconia” organizează pentru al 8-lea an consecutiv programul de ajutor alimentar „Masa Bucuriei”. Acțiunea națională are drept scop de a colecta produse alimentare nepermisabile pentru cantinele sociale, unde zilnic bătrânii singuratici, persoanele fără adăpost și bolnavii țintuiți la pat beneficiază de un prânz cald.

În sâmbăta lui Lazăr, pe 8 aprilie 2017, fiecare dintre noi poate merge la unul din cele 100 magazine din 20 de localități din toată țara pentru a cumpăra un coș cu produse alimentare. În cadrul fiecărui magazin vor fi boxe speciale pentru strângerea produselor alimentare. Organizatorii anunță că în pachet nu trebuie puse produse alimentare perisabile (iaurt, lapte, mandarine).

 

În acest an, „Masa Bucuriei” va avea loc în rețelele de market Linella, Nr.1, IMC Market, Green Hills, Fourchet, Unimarket, Metro, Velmart și alte magazine din localitățile Chișinău, Bălți, Cahul, Edineț, Căușeni, Cantemir, Ungheni, Boghenii-Vechi, Ștefan-Vodă, Strășeni, Călărași, Soroca, Hâncești, Dondușeni, Ialoveni, Cricova, Stăuceni, Strășeni, Florești și Ucrainca.

Bătrânii, singuri acasă

În prag de campanie socială am mers în două sate din raionul Soroca pentru a afla poveștile de viață ale bătrânilor nevoiași din țara noastră. Am vorbit cu trei femei care în ajun de Paști vor primi pachete cu produse alimentare adunate în cadrul campaniei sociale „Masa Bucuriei”.

La Zastânca am întâlnit-o pe mătușa Varvara în vârstă de 81 de ani. Femeia gârbovită de neputință nu a avut copii, iar acum apelează la Asistentul social care îi aduce o găleată de apă și o ajută la grădinărit. Cu 3 zile înainte de a veni noi, bătrâna a fost prada unor escroci. „Au venit la mine și mi-au zis că îmi aduc patru cuburi de lemne dacă le plătesc 1.000 de lei. Eu le-am dat banii, apoi am înțeles că au mințit”, spune indignată femeia. Aceasta ne-a spus că nu poate locui singură și vrea să se mute în satul natal Hristici, acolo unde trăiesc surorile ei.

 

La o depărtare de câțiva kilometri de Soroca se află satul Volovița. Într-o vale, în fața unui lac se află casa mătușei Larisa născută în anul 1939. Nici aceasta nu a avut copii, iar în tinerețe a divorțat după 3 luni de căsnicie. Femeia primește o pensie de 1.500 lei care îi ajunge pentru serviciile comunale și mâncare. Am întrebat-o cum se descurcă cu banii pentru medicamente. „Cu cât mai puține medicamente iau, cu atât mă simt mai bine”, a răspuns Larisa Ghilaș.

Pe lângă lac, am trecut peste un râuleț, iar sus în deal se află casa Silviei Muntean. Toată viața a trăit cu ce a avut, iar darurile primite de la Diaconia au fost bune, ne-a spus femeia în vârstă de 76 de ani. „Am avut un băiat, dar a decedat la 43 de ani. Soțul s-a spânzurat după 2 ani de căsnicie. Băiatul meu a avut 28 de mirese, dar nu a avut copii”, susține femeia. Aceasta suferă de diabet și primește o pensie de 1.152 de lei care nu-i ajunge pentru medicamente.


Masa Bucuriei, la Soroca

Lecția solidarității și a voluntariatului a prins contur la Soroca, unde pentru al doilea an consecutiv se va desfășura evenimentul „Masa Bucuriei” cu susținerea Parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni”. La biserica maramureșeană de pe malul Nistrului l-am întâlnit pe preotul Sorin Huluța care ne-a vorbit despre implicarea voluntarilor și ajutorarea sărmanilor.

Potrivit preotului, în anul 2016, sorocenii au adunat 650 kilograme de produse alimentare care au fost distribuite la 60 de bătrâni nevoiași din satele raionului Soroca. Campania nu ar fi fost posibilă fără cei 12 voluntari – toți elevi la Liceul „Ion Creangă” din Soroca. „Anul acesta se vor implica 20 de voluntari. E greu să selectăm beneficiarii, deoarece sunt mulți și nu reușim să acoperim tot necesarul. Sperăm că în acest an măcar 80 de bâtrăni singuri și familii cu mulți copii vor primi ajutor unde niciodată nu ajunge și totul e binevenit. Ajutorul nostru vine ca o picătură de apă într-un ocean, deoarece nevoile sunt mari și diverse. Oamenii trebuie să perceapă biserica nu ca o instituție care numai apucă, dar să vadă un loc din care se primește ajutor la nevoie”, spune părintele Huluța.

 

În anul 2016, la nivel național au fost adunate 32 de tone de produse alimentare din care au fost distribuite 1.630 de pachete cu produse alimentare. Zilnic 300 de bătrâni au primit un prânz gratuit pregătit în cele șase cantine sociale.

 

Sursa: www.moldnova.md

Tel. (+373 22) 46-32-28, (+373 22) 46-32-31, (+373 22) 46-32-34      Fax.     (+373 22) 46-32-29; E-mail: office@diaconia.md
Adresa:   Str. Criuleni 22 (Cartierul Posta Veche), Chisinau, Republica Moldova vezi pe hartă
Total vizitatori: 860321 |  ieri: 882 |  azi: 543 |  Online: 2